Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ochratoksyna A - zmiana rozporządzenia (WE) nr 1881/2006
W Dzienniku Urzędowym UE L nr 35 z dnia 6 lutego br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) nr 105/2010 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do ochratoksyny A.

Zmiana dotyczy wprowadzenia najwyższych dopuszczalnych poziomów Ochratoksyny A w przyprawach (papryka, chili, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, mieszanki przypraw z udziałem powyższych przypraw) oraz w lukrecji, korzeniu lukrecji i wyciągu lukrecji.

 

Przepis stosuje się od 1 lipca br., jednak nie dotyczy on w/w produktów wprowadzonych do obrotu na terenie UE przed dniem 1 lipca br. zgodnie z przepisami obowiązującymi w dniu ich wprowadzenia do obrotu.

 

Ciężar udowodnienia, kiedy produkty zostały wprowadzone do obrotu spoczywa na przedsiębiorstwie.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij