Zanieczyszczenia krzyżowe składnikami alergennymi. Prawo i obecne wyzwaniaAlergie pokarmowe, w tym również nietolerancje pokarmowe, mające podłoże immunologiczne są coraz większym problemem związanym z bezpieczeństwem żywności na całym świecie i stają się niewątpliwym obciążeniem dla zdrowia publicznego.Z jednej strony alergie pokarmowe dotyczą niewielkiej liczby konsumentów, z
drugiej strony reakcja alergiczna może być ciężka lub nawet potencjalnie
śmiertelna. Ponadto osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą doświadczać
znacznego obniżenia jakości życia ze względu na konieczność wykluczenia z
jadłospisu niektórych środków spożywczych oraz nieustanną ostrożność przy
wyborze żywności. Składniki alergenne pochodzące z żywności to problem
bezpieczeństwa zdrowotnego żywności zarówno dla konsumentów cierpiących na
alergie pokarmowe czy ich opiekunów, jak również dla podmiotów działających na
rynku spożywczym i właściwych organów urzędowej kontroli żywności. Rosnące
obciążenie zdrowia publicznego wywołane przez alergie pokarmowe wywiera presję
na podmioty działające na rynku spożywczym, aby podejmowały niezbędne środki w
celu zapewnienia właściwej deklaracji składników alergennych, minimalizowania
ich ryzyka oraz, w miarę możliwości, zapobiegania niezamierzonej obecności
składników alergennych w gotowych środkach spożywczych.
Polecamy lekturę artykułu Romualdy Dolińskiej, kierownik Działu Konsultacyjno-Prawnego Silliker Sp. z o.o. opublikowanego w kwartalniku "Food-Lex" nr 2/2022>>
pełna lista aktualności
|