Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IJHARS: konferencja na temat Codex Alimentarius
6 maja 2010 roku odbyła się konferencja poświęcona roli Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności oraz uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością. Spotkanie, pod honorowym patronatem Pana Marka Sawickiego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostało zorganizowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Państwowym Instytutem Weterynaryjnym - Państwowym Instytutem Badawczym.

 W konferencji udział wzięło ponad 80 uczestników – przedstawicieli poad 35 instytucji służb urzędowej kontroli żywności, instytutów naukowo-badawczych, środowisk akademickich związanych z rolnictwem i żywnością, organizacji oraz stowarzyszeń branżowych i konsumenckich, producentów żywności, a także Departamentów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Spotkanie miało na celu prezentację prac Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, ze szczególnym uwzględnieniem zasad współpracy Polski z tą organizacją, wzmocnienie istniejących kontaktów polskich instytucji współpracujących z GIJHARS jako Punktem Kontaktowym Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski oraz pozyskanie nowych ekspertów.

Powyższa konferencja była również istotnym elementem w przygotowaniach Polski do sprawowania Prezydencji w Radzie UE w II połowie 2011 r. Podczas przewodnictwa w pracach Grupy Roboczej Rady UE ds. Codex Alimentarius niezbędna będzie bliska współpraca ekspertów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Zdrowia i jednostek im podległych.

Tematami poruszanymi na spotkaniu była między innymi kwestia organizacji pracy i znaczenie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO z uwzględnieniem praktycznych aspektów prowadzenia współpracy z tą organizacją, korelacja pomiędzy KKŻ FAO/WHO a SPS WTO oraz problematyka zapewnienia uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością, a także analiza ryzyka w łańcuchu żywnościowym oraz przegląd aktualnych zagadnień dotyczących znakowania żywności w świetle norm kodeksowych.

 
(GIJHARS)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij