Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – stewia może być dodawana do żywności i napojów
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA potwierdził, że słodzik oparty na bazie stewie jest bezpieczny i może być używany w żywności i napojach. Maksymalna dzienna dawka została określona na 4 mg na kilogram masy cała.

Stewii jako słodzika używa m. in. Cargill, którego zdaniem dzienna dawka odpowiada aż 23 łyżeczkom do herbaty. Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, ale od lat jest wykorzystywana także z Azji. Charakteryzuje się niską zawartością kalorii, właściwościami bakterio- i grzybobójczymi oraz obniża ciśnienie krwi. Od grudnia 2008 roku jest dopuszczona do obrotu w USA.

(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie AgraNet)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij