Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowy numer kwartalnika "Food-Lex" już dostępny!
Najnowsze wydanie zawiera analizy ekspertów z dziedziny prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego oraz prawa ochrony środowiska, dotyczące aktualnych zagadnień kształtujących sektor spożywczy.

Kwartalnik "Food-Lex" stanowi źródło specjalistycznej wiedzy dla podmiotów działających w branży spożywczej. W bieżącym numerze publikowane są szczegółowe analizy prawne oraz praktyczne opracowania przygotowane przez uznanych ekspertów:

  • Zakaz stosowania bisfenolu A i innych bisfenoli w materiałach do kontaktu z żywnością: Omówienie nowego rozporządzenia oraz rekomendacji dotyczących monitorowania poziomów - Marzena Pawlicka-Cegiełko (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB).
  • 47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO: Relacja z przebiegu sesji - Magdalena Kowalska (Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych).
  • Międzynarodowe spotkanie branży spożywczej w Polsce: Informacje o wydarzeniu WorldFood Poland
  • Rozstrzyganie sporów w ramach WTO w świetle współczesnego prawa międzynarodowego: Analiza dr Katarzyny Michałowskiej (Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak).
  • Zasady zatrudniania cudzoziemców w Polsce: Omówienie obowiązujących przepisów z uwzględnieniem ostatnich zmian - Tomasz Rogala, Tomasz Rdzanek (Kancelaria PCS Paruch Chruściel Schiffter Stępień Kanclerz | Littler).
  • Rozporządzenie nr 2025/40 w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych: Analiza wpływu regulacji na sektor opakowań w UE - Michał Tracz, Marcelina Izydorczyk (KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński)
  • Zestawienie aktów prawnych i wytycznych, które Komisja Europejska i państwa członkowskie mają wydać w terminach określonych w rozporządzeniu 2025/40 (PPWR) - Dorota Kozłowska (PFPŻ ZP).

W ramach stałych sekcji kwartalnika publikowane są:

  • Komentarz redaktora naczelnego Food-Lex, Andrzeja Gantnera (PFPŻ ZP) stanowiący analizę bieżących, najważniejszych wyzwań, z którymi mierzy się branża spożywcza i wprowadzającego do aktualnego wydania "Food-Lex".
  • Przegląd nowości legislacyjnych.
  • Informacje o okresach przejściowych.
  • Notyfikacje projektów przepisów państw członkowskich w bazie TRIS (25 listopada 2024 r. – 1 marca 2025 r.).
  • Wykaz opublikowanych przepisów unijnych i krajowych (20 listopada 2024 r. – 1 marca 2025 r.).
  • Informacje o pracach legislacyjnych prowadzonych przez Komisję Europejską i państwa członkowskie.
  • Kalendarium Food-Lex, czyli zestawienie kluczowych wydarzeń i publikacji z Polski i UE, mających wpływ na rynek spożywczy, wraz ze stanowiskami PFPŻ ZP w zakresie aktualnych zmian legislacyjnych - Agnieszka Słodowa (PFPŻ ZP).

PFPŻ ZP wyraża podziękowanie autorom za wkład w publikację niniejszego wydania.


Link do pobrania: https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435


Zapraszamy do zapoznania się z treścią kwartalnika.


food-lex_okladka_012025

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij