Nowy numer kwartalnika "Food-Lex" już dostępny!Najnowsze wydanie zawiera analizy ekspertów z dziedziny prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego oraz prawa ochrony środowiska, dotyczące aktualnych zagadnień kształtujących sektor spożywczy.Kwartalnik "Food-Lex" stanowi źródło specjalistycznej wiedzy dla podmiotów działających w branży spożywczej. W bieżącym numerze publikowane są szczegółowe analizy prawne oraz praktyczne opracowania przygotowane przez uznanych ekspertów:
- Zakaz stosowania bisfenolu A i innych bisfenoli w materiałach do kontaktu z żywnością: Omówienie nowego rozporządzenia oraz rekomendacji dotyczących monitorowania poziomów - Marzena Pawlicka-Cegiełko (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB).
- 47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO: Relacja z przebiegu sesji - Magdalena Kowalska (Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych).
- Międzynarodowe spotkanie branży spożywczej w Polsce: Informacje o wydarzeniu WorldFood Poland
- Rozstrzyganie sporów w ramach WTO w świetle współczesnego prawa międzynarodowego: Analiza dr Katarzyny Michałowskiej (Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak).
- Zasady zatrudniania cudzoziemców w Polsce: Omówienie obowiązujących przepisów z uwzględnieniem ostatnich zmian - Tomasz Rogala, Tomasz Rdzanek (Kancelaria PCS Paruch Chruściel Schiffter Stępień Kanclerz | Littler).
- Rozporządzenie nr 2025/40 w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych: Analiza wpływu regulacji na sektor opakowań w UE - Michał Tracz, Marcelina Izydorczyk (KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński)
- Zestawienie aktów prawnych i wytycznych, które Komisja Europejska i państwa członkowskie mają wydać w terminach określonych w rozporządzeniu 2025/40 (PPWR) - Dorota Kozłowska (PFPŻ ZP).
W ramach stałych sekcji kwartalnika publikowane są:
- Komentarz redaktora naczelnego Food-Lex, Andrzeja Gantnera (PFPŻ ZP) stanowiący analizę bieżących, najważniejszych wyzwań, z którymi mierzy się branża spożywcza i wprowadzającego do aktualnego wydania "Food-Lex".
- Przegląd nowości legislacyjnych.
- Informacje o okresach przejściowych.
- Notyfikacje projektów przepisów państw członkowskich w bazie TRIS (25 listopada 2024 r. – 1 marca 2025 r.).
- Wykaz opublikowanych przepisów unijnych i krajowych (20 listopada 2024 r. – 1 marca 2025 r.).
- Informacje o pracach legislacyjnych prowadzonych przez Komisję Europejską i państwa członkowskie.
- Kalendarium Food-Lex, czyli zestawienie kluczowych wydarzeń i publikacji z Polski i UE, mających wpływ na rynek spożywczy, wraz ze stanowiskami PFPŻ ZP w zakresie aktualnych zmian legislacyjnych - Agnieszka Słodowa (PFPŻ ZP).
PFPŻ ZP wyraża podziękowanie autorom za wkład w publikację niniejszego wydania.
Link do pobrania: https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
Zapraszamy do zapoznania się z treścią kwartalnika.
pełna lista aktualności
|