Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zalecenia Komisji Europejskiej dotyczące monitorowania zanieczyszczeń w żywności.
W ostatnich miesiącach Komisja Europejska wydała 2 zalecenia dla państw członkowskich dotyczące monitorowania w produktach spożywczych znajdujących się w obrocie na terenie Unii Europejskiej określonych zanieczyszczeń, tzn. substancji perfluoroalkilowych oraz akryloamidu.

Substancje perfluoroalkilowe (PFAS), a także ich podgrupa, czyli (per)fluorowane organiczne środki powierzchniowo czynne, do których należą perfluorooktanosulfonian (PFOS) oraz kwas perfluorooktanowy (PFOA),  są szeroko stosowane w różnych gałęziach przemysłu, stąd też ich obecność jest stwierdzana jako zanieczyszczenie w środowisku naturalnym, a w efekcie także w organizmach ryb, ptaków i ssaków.

Komisja Europejska wydała zalecenie nr 2010/161/UE z dnia 17 marca 2010 r. skierowane do państw członkowskich, dotyczące monitorowania substancji perfluoroalkilowych w  żywności w latach 2010-2011. Monitorowanie to powinno obejmować swym zakresem różnorodne  środki spożywcze, uwzględniając zwyczaje  żywieniowe, w tym  żywność pochodzenia zwierzęcego, jak ryby, mięso, jaja, mleko i produkty pochodne, oraz żywność pochodzenia roślinnego.

Podobna sytuacja dotyczy monitorowania akryloamidu w żywności.

Akryloamid jest substancją chemiczną, która może powstawać w niektórych produktach spożywczych zawierających węglowodany, podczas procesów obróbki termicznej typu smażenie, pieczenie, grillowanie, w temperaturze 120°C lub wyższej.

W odniesieniu do tego zanieczyszczenia skończył się trzyletni okres monitorowania ustanowiony zaleceniem Komisji nr 2007/331/WE z dnia 3 maja 2007 r. 

W dniu 3 czerwca 2010 r. zostało opublikowane nowe zalecenie Komisji Europejskiej nr 2010/307/UE z dnia 2 czerwca 2010 r. w sprawie monitorowania poziomów akryloamidu w  żywności. Zgodnie z tym dokumentem, w najbliższych latach urzędowy monitoring w zakresie akryloamidu obejmie następujące podukty: frytki w postaci gotowej do spożycia, chipsy ziemniaczane, wstępnie smażone frytki/produkty ziemniaczane do przygotowania w domu, pieczywo świeże, płatki śniadaniowe, herbatniki, krakersy, pieczywo chrupkie itp., kawę i jej substytuty, żywność dla dzieci (inną niż przetworzona żywność na bazie zbóż), żywność na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci, inne produkty, takie jak produkty ziemniaczane, produkty zbożowe, produkty na bazie kakao, które nie zostały uwzględnione w jednej z powyższych kategorii (np. roesti ziemniaczane, słone przekąski na bazie zbóż (np. chrupki kukurydziane, chipsy z tortilli, popcorn itd.)). 

Więcej informacji w czerwcowym numerze miesięcznika Agro Trendy.

(PFPŻ ZP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij