Listeria monocytogenes i zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005
Aby zagwarantować wyższy poziom ochrony konsumenta oraz dodatkowo ujednolicić wymogi UE względem zapisów Codex Alimentarius, 20 listopada 2024 r. wprowadzono rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 zmieniające kryteria w zakresie Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE). Co producent powinien wiedzieć, aby prawidłowo wyznaczyć kryterium dla swojego produktu?
Oprócz konieczności monitorowania zasad higieny i jakości surowców w obrębie produkcji, pochylić się należy również nad łańcuchem chłodniczym na kolejnych etapach dystrybucji, gdzie przerwanie mogłoby grozić nadmiernym wzrostem patogenu. Niewątpliwie może też pociągać za sobą bardziej skomplikowane i mniej rutynowe badania lub wycofania z rynku. Zmiana jest więc zaostrzeniem kryterium i rozszerzeniem odpowiedzialności.
Więcej w artykule pt.: „Listeria monocytogenes i zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 - co producent powinien wiedzieć, aby prawidłowo wyznaczyć kryterium dla swojego produktu?”, opublikowanym w kwartalniku Food LEX nr 3/2025.
Autorka, Aleksandra Gehrmann-Bogdanowicz z J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. szczegółowo wyjaśnia na czym polega zmiana w rozporządzeniu nr 2073/2005
W artykule:
- interpretacja zapisów rozporządzenia
- czynniki i modele wzrostu Listeria monocytogenes
- przygotowanie się do zmian
Zapraszamy do lektury: Kwartalnik „Food Lex” nr 3/2025
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
![]() |

