Raport EFSA „Pesticide Residues 2023”

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności opublikował roczny raport nt. pozostałości pestycydów, w którym przedstawiona została analiza tysiąca próbek pobranych w 2023 r. z powszechnie spożywanych produktów. Ryzyko dla zdrowia ludzi wynikające z pozostałości pestycydów pozostaje niskie, podobnie jak w latach ubiegłych.

Z ponad 13 000 losowych próbek żywności zebranych w krajach UE wynika, że:

  • 99% spełniało obowiązujące normy prawne
  • 58% nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów
  • Ryzyko dla zdrowia konsumentów jest niskie.

W tym roku raport wzbogacono o interaktywne narzędzie wizualizacji danych, które umożliwia analizę wyników według produktu spożywczego, kraju pochodzenia i wielu innych kategorii.


Pełny raport i narzędzie dostępne tutaj: https://www.efsa.europa.eu/en/news/pesticides-residues-food-whats-situation-eu