Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/555 z dnia 9 kwietnia 2018 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2019, 2020 i 2021, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości

W latach 2019-2021 państwa członkowskie Unii Europejskiej będą badać, pod kątem obecności pozostałości określonych w rozporządzeniu pestycydów, następujące produkty:
  • żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci – w odniesieniu do produktów oferowanych w postaci gotowej do spożycia lub w postaci odtworzonej zgodnie z instrukcjami producentów, a jeżeli taka żywność może być spożywana zarówno w postaci, w jakiej jest sprzedawana, jak i w postaci odtworzonej, wyniki będą odnosić się do produktu w nieodtworzonej postaci sprzedawanej;
  • owoce (jabłka, pomarańcze, winogrona stołowe, truskawki, gruszki, banany, brzoskwinie, łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, kiwi, grejpfruty, melony, pomidory);
  • wina (białe lub czerwone) wytwarzane z winogron;
  • warzywa (kalafiory, bakłażany, sałata, cebula brokuły, kapusta głowiasta, marchew, ziemniaki, szpinak, fasola (suszona), papryka roczna);
  • grzyby uprawne;
  • ziarna zbóż (owies, żyto zwyczajne, pszenica zwyczajna, jęczmień, ryż brązowy (ryż łuskany);
  • oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia;
  • mleko krowie;
  • jaja;
  • tłuszcze (drobiowy, wołowy, owczy, ze świń).
Rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2019 r.

Dotychczasowe rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/660 z dnia 6 kwietnia 2017 r. dotyczące wieloletniego skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2018, 2019 i 2020, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości  utraci moc z dniem 1 stycznia 2019r., jednak w odniesieniu do próbek badanych w 2018 r. będzie ono miało zastosowanie do dnia 1 września 2019 r.

Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty!