Wyniki kontroli jakości wina
Kontrola jakości wina była przeprowadzona w 2024 roku, odwiedzono 25 podmiotów produkujących wino z winogron pochodzących z winorośli uprawianych na terenie Polski. U 15 producentów (60% skontrolowanych) ujawniono uchybienia i nieprawidłowości. Ustalono, że w kontrolowanych podmiotach warunki składowania wina zapewniały zachowanie ich właściwej jakości produktów. Stan kontrolowanych pomieszczeń nie budził zastrzeżeń.
Cechy fizykochemiczne
Pobrano próbki i przeprowadzono badania laboratoryjne 39 partii win o łącznej objętości 370,4 hl . Na podstawie uzyskanych wyników analiz fizykochemicznych zakwestionowano jakość 6 partii (15,4%) o objętości 104,6 hl. Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały niezgodną z deklaracjami producentów zawartość alkoholu i kwasowość. Dodatkowo w przypadku wybranych partii win oceniono ich cechy organoleptyczne. W tym zakresie nie odnotowano nieprawidłowości.
Znakowanie
Sprawdzono oznakowanie 46 partii win i w przypadku aż 26 partii (56,5%) zakwestionowano informacje i sposób ich umieszczenia na etykietach.
Stwierdzono przypadki m. in.:
- Wskazywania na etykiecie niewłaściwej (zawyżonej lub zaniżonej) zawartości alkoholu, co potwierdziły badania laboratoryjne;
- Braku wyszczególnienia w składzie wszystkich składników, np. pirosiarczynu potasu;
- Podawania w niewłaściwy sposób informacji o alergenach, tj. zamiast komunikatu „zawiera siarczyny”, na etykiecie wina była zamieszczona informacja o treści „dla zachowania subtelnego aromatu oraz aby zapobiec oksydacji do wina dodano siarczyny”;
- Umieszczania w oznakowaniu odniesienia do nazwy jednostki geograficznej, co jest dopuszczalne tylko dla win zarejestrowanych jako chroniona nazwa pochodzenia(ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG);
- Podawania na etykietach kodu QR, dotyczącego wykazu składników, bez wskazania do jakich informacji prowadzi ten kod;
- Uwidocznienia rocznika i/lub odmiany bez posiadania koniecznego w takim przypadku certyfikatu IJHARS;
- Sugerowania, że produkt jest ekologiczny, przez umieszczenie komunikatu
PRODUKCJA JEST EKOLOGICZNA, Z UŻYCIEM TAK MAŁEJ LICZBY ŚRODKÓW CHEMICZNYCH JAK TO TYLKO MOŻLIWE”, podczas gdy producent faktycznie nie posiadał certyfikatu rolnictwa ekologicznego; - Sugerowania specjalnych właściwości produktu poprzez podanie informacji „wino naturalne", podczas gdy do produkcji zastosowano substancję dodatkową, tj. pirosiarczyn potasu.
- Podawania niewłaściwych danych butelkującego oraz braku wskazania miejsca wytworzenia wina i dokładnego miejsca butelkowania.
Oznakowanie większości skontrolowanych partii wina zawierało jednocześnie po kilka niezgodności.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 8 kar pieniężnych, wydali 8 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, wydali 5 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości. Nałożyli 4 mandaty karne na osoby odpowiedzialne.
Dodatkowo wydali 5 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Źródło: GIJHARS