Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Stanowiska > Bezpieczeństwo żywności > Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” w sprawie akryloamidu

2009
2008
2007
2006
2005
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”

7 marca 2005

Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”
w sprawie
akryloamidu

2 marca 2005 roku Światowa Organizacja Zdrowia, WHO, opublikowała raport zawierający m.in. ocenę akryloamidu, substancji zawartej m.in. w niektórych wysokoskrobiowych produktach żywnościowych poddanych tradycyjnym metodom obróbki cieplnej: pieczeniu, smażeniu, grilowaniu.

Z podsumowania badań wykonanych przez WHO nie wynika konieczność podejmowania działań zmierzających do ograniczenia spożycia określonych produktów, natomiast WHO zaleca dalsze prowadzenie prac zarówno nad oceną naukową wpływu akryloamidu na ludzkie zdrowie, jak i kontynuowanie działań zmierzających do ograniczenia jego zawartości w żywności. Nie określono na razie, w jakim stopniu obecny w ludzkim organizmie akryloamid może pochodzić ze wspomnianych produktów, a w jakim pochodzi z innych źródeł.

Przemysł żywnościowy na całym świecie, ze względu na wcześniejsze doniesienia o potencjalnej szkodliwości akryloamidu, podjął szerokie prace nad unowocześnianiem produktów pod kątem minimalizowania zawartości tej substancji.

Członkowie Federacji z uwagą śledzą wszelkie doniesienia na ten temat i podkreślają gotowość do współpracy w zakresie niezbędnym do zachowania bezpieczeństwa produkowanej żywości.

 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij