Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
GDA - Wskazane Dzienne Spożycie
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.11.2015


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2016


Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący kategorii środków spożywczych ujętych w rozporządzeniu 1333/2008

Aby podjąć decyzję, jakie substancje dodatkowe są dopuszczone do danego produktu, należy przyporządkować produkt do odpowiedniej kategorii i podkategorii. Biorąc pod uwagę różnorodność produktów spożywczych dostępnych na rynku, często o złożonym składzie, zaklasyfikowanie produktu do odpowiedniej kategorii może stanowić problem zarówno ...

20.05.2016

Wymagania dotyczące bezpieczeństwa lakierowanych metalowych puszek stosowanych w przemyśle spożywczym

Lakierowane metalowe puszki przeznaczone do pakowania produktów spożywczych, aby były bezpieczne i nie stanowiły źródła zanieczyszczenia żywności substancjami chemicznymi, muszą spełniać wymagania odpowiednich przepisów prawnych Unii Europejskiej.

20.05.2016


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Pasteryzacja – co nam daje?

Pasteryzacja jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności, która niesłusznie jest utożsamiana z pozbawianiem żywności wartości odżywczych. Wynika to najprawdopodobniej z braku znajomości tego procesu i jego właściwości.

14.07.2016


Mity z social media dot. napojów, soków i wód

Portale internetowe, blogi i kanały social media dają nam możliwość wyrażania swoich opinii, które jednocześnie kreują postrzeganie danych zagadnień. Niestety prezentowane zdania są często subiektywne i nie bazują na badaniach naukowych ani na stanowiskach uznanych naukowych instytucji.

26.04.2016


Czy cukier szkodzi? Nie!

Ale, tak jak w przypadku innych składników odżywczych, potrzebny jest umiar.

25.04.2016

więcej aktualności

Relacja z "Akademii PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństw...

W dniach 8 - 9 czerwca 2016 r. w Józefowie/ k Warszawy odbyła się dwudniowa „Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt. ̶...

Aktualne wymagania prawne w zakresie składników produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 3 marca 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Zapewnienie bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości produktów spożywczych było głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 29 października 2015 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Wiadomości z firm

6 edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY dobiegła końca

2 500 szkół, 180 000 uczniów i 3 100 nauczycieli – oto bilans kolejnej, 6 edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY. Ogólnopolski program edukacyjny realizowany od 2010 roku na stałe wpisał się w kalendarz pracy gimnazjalistów. Czym po 6 latach organizato...

18.07.2016



Znamy już wyniki głosowania na siłownie terenowe od Nestlé!

Internauci zadecydowali – w Hajnówce, Markach, Pabianicach oraz 13 innych lokalizacjach powstaną siłownie terenowe ufundowane w ramach programu „Nestlé porusza Polskę” zorganizowanego z okazji 150-lecia działalności firmy. W ogólnopolskim plebiscycie Nestlé konkurowało ze sobą a...

18.07.2016



Nestlé w czołówce najlepszych pracodawców na świecie

W najnowszym rankingu portalu LinkedIn „Top Attractors”, czyli ogólnoświatowym zestawieniu pracodawców, którzy najskuteczniej przyciągają talenty, Nestlé zajęło 12. z 40. wyróżnionych miejsc. Międzynarodowy koncern został również uznany za jednego z najatrakcyjniejszych pracodawców na ...

05.07.2016



Nestlé partnerem w międzynarodowym programie przeciw marnowaniu żywności

Marnowanie żywności jest plagą współczesnego świata – szacuje się, że aż jedna trzecia żywności produkowanej globalnie ląduje na śmietniku. By walczyć z tym problemem, powołano właśnie międzynarodowy program ramowy, w którym udział bierze Nestlé jako wiodący, światowy producent żywności. Pie...

27.06.2016



Nestlé wspiera Unię Europejską w stworzeniu polityki na rzecz lepszej żywności

Ponad 300 osobistości ze świata polityki Unii Europejskiej, ambasadorów, przedstawicieli unijnych instytucji, organizacji pozarządowych oraz ekspertów ds. żywienia spotkało się na obchodach 150-lecia Nestlé, które miały miejsce 21 czerwca w Brukseli. Podczas uroczystości dyskutowano o zrównoważony...

27.06.2016



Dzień Dziecka na sportowo: „Lekkoatletyka dla Każdego” w Włocławku

Włocławek postawił na sportowy Dzień Dziecka. Z tej okazji na mieszkańców miasta czekało wiele sportowych atrakcji zorganizowanych w ramach programu „Lekkoatletyka dla Każdego”. 1 czerwca na Placu Grodzkim przed Wzorcownią powstało Miasteczko Lekkoatletyczne, gdzie można było m.in. sko...

03.06.2016



więcej aktualności

Nestlé od 2017 roku z nowym prezesem

Od 1 stycznia 2017 roku koncern Nestlé, który w tym roku obchodzi 150-lecie, będzie miał nowego prezesa. Paul Bulcke, obecnie pełniący tę funkcję, zostanie Przewodniczącym Rady Nadzorczej. Nowym prezesem koncernu Nestlé zostanie 50-letni Ulf Mark Schneider, który od 2003 roku jest prezesem Freseni...

28.06.2016



Międzynarodowe Święto Czekolady w Kargowej po raz 6 razem z Nestlé!

Największa fabryka słodyczy w regionie – zakład Nestlé w Kargowej – po raz kolejny otwiera swoje podwoje dla wszystkich miłośników słodkości w ramach VI Międzynarodowego Święta Czekolady. Słodkie święto w Kargowej trwać będzie cały weekend 4 i 5 czerwca. Na wszystkich uczestników impre...

03.06.2016



Zmiana na stanowisku dyrektora fabryki słodyczy w Kargowej

Od maja 2016 roku fabryką słodyczy Nestlé w Kargowej zarządza nowy dyrektor. Funkcję tę objął Robert Gulczyński, który związany jest z firmą od 2012 roku.

10.05.2016



Nestlé podpisało umowę z R&R na utworzenie nowej spółki joint venture pod nazwą FRONERI

FRONERI, nowa spółka joint venture z siedzibą w Wielkiej Brytanii, utworzona na mocy porozumienia między Nestlé i Grupą R&R, będzie obecna m.in. na rynku europejskim, bliskowschodnim, argentyńskim, australijskim, brazylijskim i filipińskim. Zgodnie z planami to lodowe joint venture ma swoją działa...

27.04.2016



Tytuł „Produkt Roku” dla NESVITA i Puddingu na zimno WINIARY

Polscy konsumenci wybrali aż 2 produkty z portfolio Nestlé w plebiscycie „Produkt Roku. Wybór Konsumentów – Innowacja 2016". W XII edycji konkursu NESVITA zwyciężyła w kategorii Płatki Owsiane Instant, a Pudding na zimno WINIARY zatriumfował w kategorii Zimne Desery.

07.04.2016



50 nowych miejsc pracy w Nestlé w Kargowej

W oddziale Nestlé w Kargowej, czyli w fabryce słodyczy, w której produkowane są m.in. wafle Princessa i batony LION, przybędzie 50 nowych miejsc pracy. Zwiększenie zatrudnienia związane jest ze wzrostem produkcji na rynek polski i eksport. Od kilku lat rok do roku produkcja fabryki w Kargowej rośn...

06.04.2016



więcej aktualności

Sprawdź jak Pepsi rozdało bilety na UEFA Champions League!

Potrafiłbyś z marszu zacząć komentować przyjazd trolejbusu z zaangażowaniem jak podczas meczu ulubionej drużyny? Najgłośniej, najmocniej i najbardziej energetycznie jak potrafisz? Na przystanku w środku miasta, pełnym nie mniej od Ciebie zaskoczonych ludzi?

31.05.2016



Nestlé numerem jeden w rankingu Effie Effectiveness Index 2016

Światowy ranking Effie Effectiveness Index 2016 wyróżnił skuteczność kampanii marketingowych KitKat i Nescafé – marek firmy Nestlé. Koncern zajął pierwsze miejsce w kategorii „Żywność”, a czwarte w klasyfikacji generalnej tego prestiżowego rankingu.

11.05.2016



Rusza wielka loteria „Nestlé porusza Polskę: Rusz po Nagrody!”

Z początkiem maja ruszyła wielka loteria promocyjna w ramach programu „Nestlé porusza Polskę: Rusz po Nagrody!”. Do wygrania są karty upominkowe do sklepu Decathlon oraz rodzinne wyjazdy do ośrodka, w którym szkoleni są polscy olimpijczycy. Zgłoszenia do loterii można przesyłać do 30 c...

05.05.2016



ZT Kruszwica rozpoczyna kampanię Smakowitej Pajdy

Zakłady Tłuszczowe Kruszwica SA rozpoczęły działania marketingowe dla smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Główny nacisk kładziony jest na bezpośrednie kontakty z konsumentami oraz digital. Za pomysł oraz realizację projektu odpowiada agencja Streetcom Polska.

19.02.2016



„Good morning world!” na Facebooku i nowa aplikacja Nescafé 360° od Nestlé

Nescafé – kawowa marka Nestlé przygotowała kolejną gratkę dla swoich fanów w social mediach. W partnerstwie z Facebookiem pioniersko wykorzystuje stworzone przez portal narzędzie, które po raz pierwszy pozwala dowolnie obracać na własnym smartfonie filmy sferyczne, czyli prezentujące obraz w...

10.12.2015



WINIARY Najmocniejszą Polską Marką wśród produktów żywnościowych

Należąca do portfolio firmy Nestlé marka WINIARY zdobyła tytuł lidera w Rankingu Mocy Marek dziennika Rzeczpospolita w kategorii produktów żywnościowych. Marka zajmuje też 2. miejsce w ogólnym rankingu najsilniejszych polskich marek wszystkich kategorii oraz 35. miejsce w rankingu wartości marek w...

03.12.2015



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij