Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.09.2016


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

27.03.2017


Znakowanie żywności krajem lub miejscem pochodzenia

Zasady znakowania żywności miejscem lub krajem pochodzenia są jednym z wielu zagadnień uregulowanych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (...

20.03.2017

Enzymy spożywcze – stan prawny w Unii Europejskiej

Stosowanie enzymów w Unii Europejskiej jest obecnie uregulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 w sprawie enzymów spożywczych. Celem tego rozporządzenia jest zharmonizowanie przepisów dotyczący enzymów na poziomie UE.

20.03.2017


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Rola śniadania w diecie – napoje do posiłku

„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – głosi popularne powiedzenie. O pozytywnych skutkach regularnie spożywanych śniadań można powiedzieć bardzo wiele: stanowią znakomite „doładowanie energetyczne” dla organizmu na cały d...

14.06.2017


Fakty: Źródła kwasów omega-3

Tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Jednak, obok białek, są także niezbędne do budowy komórek oraz produkcji substancji biologicznie czynnych. Szczególnie ważną rolę pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Nazywane są również niezbędnymi nienasyconymi k...

24.05.2017


Napoje izotoniczne – czym są i kiedy powinno się po nie sięgać?

Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci duże ilości wody. Oprócz niej z naszego organizmu wydalane są również wartościowe składniki mineralne: potas, magnez, wapń oraz sód. W jaki sposób skutecznie uzupełnić powstałe niedobory? Najlepiej sięgnąć po specjalne napoje izotoniczne, któr...

11.05.2017

więcej aktualności

Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności ...

W dniach 24 – 25 maja 2017 r. w Jachrance/ k Warszawy odbyła się dwudniowa „Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Kwestie związane z aktualnymi wymaganiami prawnymi z zakresu składników żywności, w tym dodatków do żywności, były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 2 marca 2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Uroczystość 20-lecia działalności PFPŻ ZP w trakcie ...

Ponad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w VII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego połączonej z jubileuszem 20-lecia działalności Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
więcej

Wiadomości z firm

Firma Nestlé Polska nagrodzona "Srebrnym Listkiem CSR"

Program Nestlé needs YOUth otrzymał „Srebrny Listek CSR” przyznawany przez tygodnik Polityka oraz Deloitte. Inicjatywa znalazła się również w gronie 10 wyróżnionych projektów, wspierających realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju (Sustainable Development Goals – SDGs). Obydwa wyr...

20.06.2017



Zrównoważony rozwój się opłaca – Unilever podsumowuje postępy w 2016 roku

Rok 2016 udowodnił, że zrównoważone podejście korzystnie wpływa na rozwój działalności firmy Unilever. Z najnowszego raportu podsumowującego realizację Planu „Życie w sposób zrównoważony” firmy Unilever wynika, że należące do koncernu marki, które realizują założenia opracowanego w 201...

14.06.2017



Organizacja STOP THE TRAFFIK ocenia, jak Nestlé walczy z pracą dzieci

Organizacja STOP THE TRAFFIK uznała System Monitorowania Pracy Dzieci oraz Działań Naprawczych (ang. Child Labour Monitoring and Remediation System, CLMRS) Nestlé za najbardziej kompleksowy program służący do niesienia pomocy dzieciom pracującym w łańcuchu dostaw kakao. W najnowszym sprawozdaniu, ...

13.06.2017



Małomiccy gimnazjaliści po raz kolejny w finale konkursu „Żyj smacznie i zdrowo”!

Grupa Fit Chef z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Małomicach jako jedna z 5 szkół z całej Polski zdobyła główną nagrodę w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY. Z prawie 300 nadesłanych prac to właśnie szkoła z województwa lubuskiego wyróżniła się na tle innych ...

13.06.2017



Nestlé Polska partnerem Ministerstwa Rozwoju przy realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju

W miniony poniedziałek do grona partnerów Ministerstwa Rozwoju przy realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju (SDGs) dołączyły m.in. takie firmy jak: Nestlé Polska, L'Oreal Polska, Kompania Piwowarska i Orange Polska. Celem SDGsów jest stworzenie nowej rzeczywistości ekonomicznej, która otworzy ście...

07.06.2017



1 mld inwestycji, w tym 61 mln w projekty środowiskowe w latach 2014-2016. Nestlé Polska ogłasza efekty swojego społecznego zaangażowania w trzecim Raporcie Tworzenia Wspólnej Wartości 2014-2016

Od początku swojej działalności Nestlé wywiera pozytywny wpływ na społeczeństwo i działa na rzecz podnoszenia jakości życia i dążenia do lepszej przyszłości. W najnowszym raporcie „Nestlé w Polsce w zakresie Tworzenia Wspólnej Wartości” zostały zaprezentowane działania, jakie podejmu...

01.06.2017



więcej aktualności

Nestlé Polska partnerem inicjatywy CEMS Chance

Do grona partnerów korporacyjnych XII edycji programu CEMS Chance dołączyło Nestlé Polska. Celem programu jest pomoc młodym ludziom w podjęciu decyzji edukacyjnych i zaplanowaniu ścieżki zawodowej.

29.05.2017



DANONE i WhiteWave łączą siły

7 lipca ubiegłego roku DANONE ogłosił, że rozpoczyna proces uzgodnień dotyczący zakupu firmy WhiteWave Foods, lidera żywności organicznej i produktów powstających w oparciu o surowce roślinne. Miło nam poinformować, że 12 kwietnia br. proces zakończył się sukcesem. DANONE i WhiteWave połączą swoje...

24.04.2017



Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations, 4-5 kwietnia 2017 r. w EXPO XXI Warszawa.

Interesujesz się tematyką opakowań, a może szukasz nowych rozwiązań produktowych? Chcesz się dowiedzieć, jakie działania marketingowe podjąć, żeby zwiększyć sprzedaż i promocję? Odwiedź największe targi opakowań w Europie Centralnej - 9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations 2017. Ta...

28.03.2017



Kuchnie świata na targach WorldFood Warsaw

Kuchnie różnych krajów, najlepsze produkty żywnościowe, specjalności regionalne, napoje i soki naturalne, słodkie i pikantne przekąski a wszystko pachnące ziołami i przyprawami z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy warszawskich restauracji – to wszystko czeka na Państwa...

28.03.2017



WorldFood Warsaw zaprasza Branżę gastronomiczną!

Podczas kolejnej edycji targów WorldFood Warsaw czeka na Państwa wiele nowości produktowych, szeroka oferta polskich i zagranicznych firm, możliwość spotkań biznesowych z producentami i dystrybutorami żywności i napojów oraz panele dyskusyjne prowadzone przez ekspertów. Organizatorzy WorldFood War...

20.03.2017



Opakuj swój biznes w innowacje i sukces!

9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations 4-5 kwietnia 2017 r., EXPO XXI Warszawa

10.03.2017



więcej aktualności

WYZWANIE SMAKU PEPSI ZNÓW BĘDZIE RZĄDZIĆ LATEM!

JESZCZE WIĘCEJ EMOCJI ZAPEWNI WYJĄTKOWY AMBASADOR AKCJI – FILIP CHAJZER!

12.06.2017



Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wej...

11.04.2017



Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



Danone zmienia opakowania serków Danio

Zmianom uległy opakowania produktów, które są bardziej nowoczesne, etykiety dobrze prezentują owocowe smaki i wyglądają bardzo apetycznie. Odświeżone zostało logo marki. Ponadto pod wieczkami serków konsumenci mogą teraz znaleźć zabawne hasła oraz zagadki, które wprawiają w dobry nastrój. Zmianom ...

16.03.2017



Kibice wygrywają pierwsi! Do wspólnej zabawy fanów futbolu zagrzewa gwiazda polskiej piłki nożnej - Kuba Błaszczykowski!

Do tej pory to kibice oglądając zmagania swoich ulubionych drużyn piłkarskich na największych światowych boiskach z niecierpliwością oczekiwali na ich wygraną. Teraz kupując produkty Pepsi i Lay’s to właśnie kibice mają szansę wygrać pierwsi i zawalczyć m.in. o wyjazd na finał Ligi Mistrzów ...

02.03.2017



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij