Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
GDA - Wskazane Dzienne Spożycie
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
AAAkademia 8_9_06_2016
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.11.2015


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

22.03.2016


Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący kategorii środków spożywczych ujętych w rozporządzeniu 1333/2008

Aby podjąć decyzję, jakie substancje dodatkowe są dopuszczone do danego produktu, należy przyporządkować produkt do odpowiedniej kategorii i podkategorii. Biorąc pod uwagę różnorodność produktów spożywczych dostępnych na rynku, często o złożonym składzie, zaklasyfikowanie produktu do odpowiedniej kategorii może stanowić problem zarówno ...

20.05.2016

Wymagania dotyczące bezpieczeństwa lakierowanych metalowych puszek stosowanych w przemyśle spożywczym

Lakierowane metalowe puszki przeznaczone do pakowania produktów spożywczych, aby były bezpieczne i nie stanowiły źródła zanieczyszczenia żywności substancjami chemicznymi, muszą spełniać wymagania odpowiednich przepisów prawnych Unii Europejskiej.

20.05.2016


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

„AKADEMIA PFPŻ ZP - JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI”, 8-9 CZERWCA 2016 R.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w Akademii PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności", która odbędzie się w dniach 8-9 czerwca 2016 r. w Józefowie koło Warszawy.

15.04.2016


Relacja z seminarium szkoleniowego pt. „Handel wewnątrzwspólnotowy a środowisko – opakowania produktów i związane z nimi obowiązki polskich przedsiębiorców”

21 kwietnia 2016 r. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A. zorganizowały seminarium pt. „Handel wewnątrzwspólnotowy a środowisko – opakowania produktów i związane z nimi obowiązki polskich przedsiębiorców”.

28.04.2016


EEC 2016: Boimy się TTIP, choć nikt nie zna szczegółów negocjacji!

- Jeśli rozpatruje się całą umowę TTIP z poziomu surowców rolno-spożywczych to nie wygląda to ciekawie dla polskich firm. Ale jeśli spojrzymy na to jak na pewien impuls do rozwoju unijnej gospodarki, której Polska jest częścią, to widać pewne korzyści - powiedział Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ ZP...

23.05.2016


Agro Security Forum AGROSEC 2016, 9 czerwca 2016 | Warszawa

Zapraszamy Państwa do udziału w tegorocznej edycji Agro Security Forum AGROSEC 2016, który odbędzie się w Warszawie w Hotelu Marriott (Al. Jerozolimskie 65/79, Warszawa) w dniu 9 czerwca 2016 r. Temat przewodni Forum brzmi: „Bezpieczeństwo sektora rolno-spożywczego bezpieczeństwem gospodarcz...

11.05.2016


więcej aktualności
Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Mity z social media dot. napojów, soków i wód

Portale internetowe, blogi i kanały social media dają nam możliwość wyrażania swoich opinii, które jednocześnie kreują postrzeganie danych zagadnień. Niestety prezentowane zdania są często subiektywne i nie bazują na badaniach naukowych ani na stanowiskach uznanych naukowych instytucji.

26.04.2016


Czy cukier szkodzi? Nie!

Ale, tak jak w przypadku innych składników odżywczych, potrzebny jest umiar.

25.04.2016


Czy warto zamienić zwykłą sól na sól morską?

W związku z często pojawiającymi się opiniami o korzyściach zdrowotnych płynących z zastąpienia soli kuchennej innymi rodzajami soli, dr inż. Anna Wojtasik z IŻŻ w trakcie prelekcji "Mniej soli - korzystnie dla zdrowia" zorganizowanej przez Wszechnicę Żywieniową w SGGW w dniu 20 kwietnia 2016 r. p...

21.04.2016

więcej aktualności

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt. ̶...

Aktualne wymagania prawne w zakresie składników produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 3 marca 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Zapewnienie bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości produktów spożywczych było głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 29 października 2015 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP "Informow...

Prawidłowe znakowanie produktów spożywczych było głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 1 października 2015 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Wiadomości z firm

Głosuj na siłownię terenową od Nestlé w Twojej okolicy

Wyłącznie od aktywności internautów zależy, gdzie pojawi się 16 siłowni trenowych ufundowanych w ramach jubileuszowego programu „Nestlé porusza Polskę”. W całym kraju można głosować na 710 lokalizacji zgłoszonych przez gminy do konkursu. Głosowanie trwa do 6 lipca. Każdego dnia można o...

06.07.2016



Nestlé sygnowało Kartę Różnorodności

Nestlé Polska dołączyło właśnie do grona firm, które podpisały Kartę Różnorodności, zobowiązując się tym samym do promowania idei równego traktowania i wdrażania polityki zarządzania różnorodnością w organizacji. Uroczyste sygnowanie Karty odbyło się w ramach obchodów III Ogólnopolskiego Dnia Różn...

26.05.2016



Nestlé już od 150 lat wspiera mamy na całym świecie: świętujemy Dzień Matki!

Mleko kobiece jest najlepszym pokarmem dla niemowląt. Zdarzają się jednak sytuacje, w których karmienie piersią nie jest możliwie, a dla żywienia dziecka potrzeba bogatej w odżywcze składniki alternatywy. Półtora wieku temu pierwszy pokarm zastępczy dla niemowląt opracował szwajcarski aptekarz Hen...

25.05.2016



Nestlé po raz kolejny wśród liderów działań na rzecz zrównoważonego rozwoju w rankingu Oxfam

W najnowszym raporcie „Behind the Brands”, przygotowanym przez międzynarodową organizację humanitarną Oxfam, Nestlé po raz kolejny zostało sklasyfikowane na drugim miejscu, uzyskując wynik na poziomie 69%. Koncern został doceniony m.in. za działania na rzecz ochrony środowiska, zapobie...

18.05.2016



Eko-Aplikacja PEPSICO uczy dzieci zgniatać puste butelki!

Firma PepsiCo działa zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju i stale poszukuje innowacyjnych sposobów pozwalających ograniczać swój wpływ na środowisko. PepsiCo angażuje się także w działania edukacyjne kształtujące proekologiczne zachowania konsumentów. Dlatego firma zleciła opracowanie edukacyjn...

17.05.2016



Ponad 4 lata bezpiecznej pracy w fabryce Nestlé w Rzeszowie

Zapewnienie przyjaznego i bezpiecznego środowiska pracy jest priorytetem w Nestlé. Dzięki staraniom kierownictwa, znakomitej współpracy ze strony pracowników w kwestii przestrzegania zasad BHP oraz efektywnemu systemowi zarządzania bezpieczeństwem pracy, fabryka produktów dla niemowląt i dzieci Ne...

29.04.2016



więcej aktualności

Zmiana na stanowisku dyrektora fabryki słodyczy w Kargowej

Od maja 2016 roku fabryką słodyczy Nestlé w Kargowej zarządza nowy dyrektor. Funkcję tę objął Robert Gulczyński, który związany jest z firmą od 2012 roku.

10.05.2016



Nestlé podpisało umowę z R&R na utworzenie nowej spółki joint venture pod nazwą FRONERI

FRONERI, nowa spółka joint venture z siedzibą w Wielkiej Brytanii, utworzona na mocy porozumienia między Nestlé i Grupą R&R, będzie obecna m.in. na rynku europejskim, bliskowschodnim, argentyńskim, australijskim, brazylijskim i filipińskim. Zgodnie z planami to lodowe joint venture ma swoją działa...

27.04.2016



Tytuł „Produkt Roku” dla NESVITA i Puddingu na zimno WINIARY

Polscy konsumenci wybrali aż 2 produkty z portfolio Nestlé w plebiscycie „Produkt Roku. Wybór Konsumentów – Innowacja 2016". W XII edycji konkursu NESVITA zwyciężyła w kategorii Płatki Owsiane Instant, a Pudding na zimno WINIARY zatriumfował w kategorii Zimne Desery.

07.04.2016



50 nowych miejsc pracy w Nestlé w Kargowej

W oddziale Nestlé w Kargowej, czyli w fabryce słodyczy, w której produkowane są m.in. wafle Princessa i batony LION, przybędzie 50 nowych miejsc pracy. Zwiększenie zatrudnienia związane jest ze wzrostem produkcji na rynek polski i eksport. Od kilku lat rok do roku produkcja fabryki w Kargowej rośn...

06.04.2016



Zmiana na stanowisku Kierownika Działu Spraw Korporacyjnych i Public Relations Nestlé Polska

Z dniem 1 kwietnia 2016 roku stanowisko Kierownika Działu Spraw Korporacyjnych i Public Relations obejmie Mariola Raudo, dotychczasowa szefowa Działu Rekrutacji i HR Biznes Partner, znana z komunikacji Inicjatywy na rzecz Zatrudniania Ludzi Młodych – Nestlé needs YOUth.

31.03.2016



Nestlé jako jedyna firma FMCG korzysta z oprogramowania SAS. Wykorzystywanie oprogramowania rozwijają najlepsi polscy studenci

SAS to oprogramowanie statystyczne z powodzeniem wykorzystywane w branżach takich jak np. finanse, bankowość czy telekomunikacja. W branży FMCG korzysta z niego dotychczas wyłącznie Nestlé. W Nestlé Polska SAS wdrażane jest od 2014 roku. Od tego czasu analitycy z Polski stali się wzorem dla innych...

16.02.2016



więcej aktualności

Nestlé numerem jeden w rankingu Effie Effectiveness Index 2016

Światowy ranking Effie Effectiveness Index 2016 wyróżnił skuteczność kampanii marketingowych KitKat i Nescafé – marek firmy Nestlé. Koncern zajął pierwsze miejsce w kategorii „Żywność”, a czwarte w klasyfikacji generalnej tego prestiżowego rankingu.

11.05.2016



Rusza wielka loteria „Nestlé porusza Polskę: Rusz po Nagrody!”

Z początkiem maja ruszyła wielka loteria promocyjna w ramach programu „Nestlé porusza Polskę: Rusz po Nagrody!”. Do wygrania są karty upominkowe do sklepu Decathlon oraz rodzinne wyjazdy do ośrodka, w którym szkoleni są polscy olimpijczycy. Zgłoszenia do loterii można przesyłać do 30 c...

05.05.2016



ZT Kruszwica rozpoczyna kampanię Smakowitej Pajdy

Zakłady Tłuszczowe Kruszwica SA rozpoczęły działania marketingowe dla smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Główny nacisk kładziony jest na bezpośrednie kontakty z konsumentami oraz digital. Za pomysł oraz realizację projektu odpowiada agencja Streetcom Polska.

19.02.2016



„Good morning world!” na Facebooku i nowa aplikacja Nescafé 360° od Nestlé

Nescafé – kawowa marka Nestlé przygotowała kolejną gratkę dla swoich fanów w social mediach. W partnerstwie z Facebookiem pioniersko wykorzystuje stworzone przez portal narzędzie, które po raz pierwszy pozwala dowolnie obracać na własnym smartfonie filmy sferyczne, czyli prezentujące obraz w...

10.12.2015



WINIARY Najmocniejszą Polską Marką wśród produktów żywnościowych

Należąca do portfolio firmy Nestlé marka WINIARY zdobyła tytuł lidera w Rankingu Mocy Marek dziennika Rzeczpospolita w kategorii produktów żywnościowych. Marka zajmuje też 2. miejsce w ogólnym rankingu najsilniejszych polskich marek wszystkich kategorii oraz 35. miejsce w rankingu wartości marek w...

03.12.2015



Sok jabłkowy Jupik NFC debiutuje na rynku!

Nowy wariant produktu marki JUPIK - jabłkowy sok NFC właśnie trafił do sprzedaży. Nowy produkt to tzw. sok bezpośredni, nazywany popularnie sokiem świeżym. To pierwszy produkt firmy Hoop Polska inaugurujący jej obecność w tej kategorii soków.

06.10.2015



więcej aktualności

700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



Naukowcy Nestlé badali smak potraw na wysokości 3600 m. n.p.m.

Grupa naukowców z Nestlé wybrała się do szwajcarskiej restauracji na wysokości prawie 4000 m. n.p.m., żeby sprawdzić, czy jedzenie gotowane w tak ekstremalnych warunkach będzie smakować tak samo, jak to przygotowane w zakładach spożywczych na standardowych wysokościach. Wyniki doświadczenia, opubl...

09.02.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij