Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
AAAKonferencja_01_03_2018
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.01.2018


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

02.01.2018


Produkt ekologiczny po dwóch stronach Oceanu – partnerstwo w ekohandlu

W państwach UE kwestie żywności ekologicznej regulują przepisy na poziomie wspólnotowym, przede wszystkim rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007. Zostało ono przyjęte w celu stworzenia zrównoważonego systemu zarządzania rolnictwem, a także w celu wsparcia produkcji rolno-spożywczej wysokiej jakości.

18.12.2017

Bisfenol A w opakowaniach do żywności – nowe wymagania prawne

Komisja opracowała projekt rozporządzenia w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniającego rozporządzenie (UE) nr 10/2011 dotyczącego stosowania tej substancji w tworzywach sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

18.12.2017


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Co warto wiedzieć o tłuszczach trans?

W Polsce producenci tłuszczów, uwzględniając wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), doprowadzili w ostatnich latach do wzrostu zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kosztem obniżenia zawartości kwasów nasyconych...

08.02.2018


Fakt: Warto jeść schłodzony ryż i makaron

Dobrymi prebiotykami są schłodzone produkty skrobiowe, takie jak makaron i ryż. Schłodzenie skrobi sprawi, że staje się ona bardziej oporna dla naszych enzymów trawiennych i dzięki temu jest znakomitym posiłkiem dla dobrych bakterii żyjących w jelicie grubym.

07.02.2018


Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla Osób w Wieku Starszym

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym stanowi najprostsze i najkrótsze ogólne przedstawienie kompleksowej idei żywienia, której realizacja daje szansę na aktywne i zdrowe starzenie - podaje Instytut Żywności i Żywienia.

29.01.2018


Białko w diecie seniorów - dlaczego jest tak ważne?

Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Ważną informacją dla osób starszych w znowelizowanych normach żywienia jest to, że wraz z wiekiem zmniejsza się zapotrzebowanie na energię (kalorie) w związku z fizjologicznym obniżeniem tempa podstawowej przemiany mater...

23.01.2018

więcej aktualności

Inauguracja współpracy na rzecz optymalizacji produ...

Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i restauratorzy połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków. Za cel stawiają sobie optymalizację wartości energetycznej, a w części przypadków także składu żywności produkowanej w Polsce. Wkrótce rozpoczną się prace nad szczegółowymi zaleceniami dla poszczególnych kategorii produktów i kanałów dystrybucji.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Wpływ nowe...

Zorganizowana w dniu 29 listopada 2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja miała na celu upowszechnianie i propagowanie nowych regulacji dotyczących rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) w branży żywnościowej.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych były głównym tematem konferencji szkoleniowej, zorganizowanej w dniu 16 listopada 2017 r. w Warszawie przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.
więcej

Wiadomości z firm

Żywiec Zdrój wspiera lokalne społeczności w ramach programu „Dobry Sąsiad”

Żywiec Zdrój ze szczególną troską dba o dobro natury i okolic, z których pochodzi. Dlatego firma stworzyła program „Dobry Sąsiad”, którego celem jest wspieranie oraz pomoc mieszkańcom, a także angażowanie się w rozwiązywanie istotnych problemów z punktu widzenia lokalnej społeczności. ...

23.02.2018



Pierwsze siłownie plenerowe w ramach akcji „Nestlé Porusza Polskę” już otwarte

Na przełomie września i października zakończyły się prace montażowe, związane z otwarciem pierwszych siłowni plenerowych w ramach finału tegorocznej edycji akcji „Nestlé porusza Polskę”. Z obiektów mogą już korzystać m.in. mieszkańcy Szczytny, Chynowa oraz Koła. Siłownie stanęły w zwyc...

19.10.2017



PEPSICO OGŁASZA POSTĘP W ZAKRESIE OSIĄGANIA CELÓW W ZAKRESIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU DO 2025 ROKU

Globalna firma z branży spożywczej wykazuje poprawę m.in. w zakresie oferty produktów, uzupełnienia ilości wody, pozyskiwania surowców w zrównoważony sposób oraz różnorodności zatrudnionych osób.

09.10.2017



Rozpoczęcie procesu wyboru agencji realizującej kampanię „Wsparcie promocji polskiej żywności poprzez niwelowanie barier w ekspercie w 2017 roku – kontynuacja kampanii”

PFPŻ ZP informuje o rozpoczęciu procesu wyboru agencji realizującej kampanię „Wsparcie promocji polskiej żywności poprzez niwelowanie barier w ekspercie w 2017 roku – kontynuacja kampanii” i zaprasza do udziału w konkursie.

29.09.2017



Nestlé Solidnym Pracodawcą Roku 2017

W XV edycji ogólnopolskiego programu Solidny Pracodawca Roku firma Nestlé została uhonorowana tytułem Solidnego Pracodawcy Roku 2017. Oficjalne wręczenie nagród odbędzie się podczas uroczystej Gali zaplanowanej na pierwszy kwartał 2018 roku.

27.09.2017



Jakub Piekarz promuje aktywny tryb życia w ramach programu „Nestlé porusza Polskę”

Aktywność fizyczna to dla niego sposób na złapanie zdrowego dystansu do biegnącego świata. Sport uprawia praktycznie od zawsze, kierując się mottem życiowym „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Teraz namawia do aktywności fizycznej Polaków – Jakub Piekarz, pracownik Nestlé Polska i Amb...

26.09.2017



więcej aktualności

Szkoły szukują się do zdrowej rywalizacji w ramach 8. edycji programu "Żyj smacznie i zdrowo"

Nauczyciele szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy zarejestrują się do programu, otrzymają przygotowane przez zespół specjalistów darmowe materiały edukacyjne pomocne w przeprowadzeniu lekcji z obszaru prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Jednocześnie mają możliwość wzięcia udziału r...

31.10.2017



PEPSICO ZWYCIĘZCĄ BADANIA SATYSFAKCJI WSPÓŁPRACY WEDŁUG SIECI HANDLOWYCH W POLSCE

Firma PepsiCo drugi rok z rzędu może poszczycić się tym wysokim wyróżnieniem od swoich partnerów handlowych.

30.10.2017



Rusza 8. edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” WINIARY. Włącz się do gry!

Czym jest dobra energia, jak wzmocnić umysł, czy przekąski mogą być nie tylko smaczne, ale i pożywne? Na te pytania odpowiedzą organizatorzy ósmej już edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Program, do tej pory realizowany z sukcesem w szkołach gimnazjalnych, w tym roku...

25.10.2017



Tegoroczny kaliski Bieg Ptolemeusza z udziałem gwiazd lekkoatletyki

1 października w Kaliszu odbędzie się 37 Międzynarodowy Bieg Uliczny Ptolemeusza. W wydarzeniu nie zabraknie gwiazd polskiego sportu: ambasadorki programu „Lekkoatletyka dla każdego!” (LDK) Anny Jagaciak i Szymona Ziółkowskiego. W biegu wystartuje prezydent Kalisza, Grzegorz Sapiński. ...

29.09.2017



PepsiCo wzmacnia swoją pozycję na rynku słonych przekąsek w Europie Środkowo-Wschodniej, otwierając dwie nowe linie produkcyjne w zakładach w Grodzisku i Tomaszowie Mazowieckim

Firma PepsiCo uruchomiła dwie nowe linie do produkcji słonych przekąsek w fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Modernizacja zakładów w Polsce pozwoli firmie PepsiCo zwiększyć zdolność produkcyjną przekąsek, w tym chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych oraz...

18.07.2017



Nestlé Polska partnerem inicjatywy CEMS Chance

Do grona partnerów korporacyjnych XII edycji programu CEMS Chance dołączyło Nestlé Polska. Celem programu jest pomoc młodym ludziom w podjęciu decyzji edukacyjnych i zaplanowaniu ścieżki zawodowej.

29.05.2017



więcej aktualności

PEPSICO PRZEDŁUŻA PARTNERSTWO Z LIGĄ MISTRZÓW UEFA

Firma PepsiCo ogłosiła dzisiaj przedłużenie umowy sponsorskiej z Ligą Mistrzów UEFA na kolejne trzy lata. Kontrakt obejmuje sześć wiodących światowych marek PepsiCo, w tym Pepsi®, Pepsi MAX®, Lay’s i Gatorade, które pozostaną oficjalnymi markami wspierającymi rozgrywki klubowe aż d...

08.02.2018



WYZWANIE SMAKU PEPSI ZNÓW BĘDZIE RZĄDZIĆ LATEM!

JESZCZE WIĘCEJ EMOCJI ZAPEWNI WYJĄTKOWY AMBASADOR AKCJI – FILIP CHAJZER!

12.06.2017



Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wej...

11.04.2017



Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



Danone zmienia opakowania serków Danio

Zmianom uległy opakowania produktów, które są bardziej nowoczesne, etykiety dobrze prezentują owocowe smaki i wyglądają bardzo apetycznie. Odświeżone zostało logo marki. Ponadto pod wieczkami serków konsumenci mogą teraz znaleźć zabawne hasła oraz zagadki, które wprawiają w dobry nastrój. Zmianom ...

16.03.2017



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij