Home System GDA wg nowych zasad KONTAKT  
START System GDA wg dotychczasowych zasad DOBROWOLNY PROGRAM ZNAKOWANIA WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ GDA Podstawowe elementy Dobrowolnego Programu Znakowania Wartością Odżywczą GDA Deklaracja składników odżywczych
System GDA wg dotychczasowych zasad
 
 
 
 
 
 
 
 
Jak wdrożyć GDA ?
Oblicz GDA dla twojego produktu
Lista produktów oznakowanych GDA
Szkolenie koordynatorów GIS
Deklaracja składników odżywczych
  • Informacja żywieniowa nt. energii (ilości kilokalorii), białka, węglowodanów, cukrów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika pokarmowego oraz sodu (tj. deklaracja odnośnie Grupy nr 2 składników odżywczych) powinna być podana zgodnie z postanowieniami Dyrektywy 90/496/EWG wdrożonej do przepisów krajowych Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą - zobacz przykład

  • Dodatkowe składniki odżywcze łącznie z objętymi oświadczeniami żywieniowymi lub zdrowotnymi, mogą być deklarowane według uznania producenta, w zależności od wymogów prawnych (Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r., Rozporządzenie UE Nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych).

  • W przypadku deklarowania na opakowaniu informacji nt. równoważnika soli należy podać zarówno zawartość sodu, jak i zawartość soli obliczoną wg wzoru: 2,5 x wartość liczbowa zawartości sodu.

  • W przypadku żywności i napojów wymagających przygotowania przed spożyciem tj. produkty odwodnione lub koncentraty, informacje o wartości odżywczej powinny być podawane z uwzględnieniem stanu przygotowania produktu, zgodnie z instrukcjami na etykiecie - zobacz przykład.

  • Opakowania małe lub o nietypowych kształtach powinny podawać, o ile to możliwe, informacje o wartości odżywczej w zakresie energii (ilości kilokalorii), białka, węglowodanów i tłuszczy (tj. deklaracja dot. Grupy nr 1 składników odżywczych) - zobacz przykład.

  • Szczególnie małe opakowania sprzedawane pojedynczo, powinny, o ile to możliwe, zawierać odniesienia do alternatywnych źródeł informacji o wartości odżywczej produktu, na przykład, zawierając informację odsyłającą konsumenta do strony internetowej lub linii informacyjnej dla konsumentów.

  • Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA może nie mieć zastosowania do produktów, których wartość odżywcza jest mała lub w ogóle nie istnieje np. zwyczajna (niearomatyzowana, niesłodzona, bez dodatkowych składników) kawa, herbata lub woda, oraz zioła i przyprawy. 

  • Konsumentowi należy dostarczyć informacje w sposób dostępny i zrozumiały:
      • o ile to możliwe należy posługiwać się zestawieniami tabelarycznymi, aby ułatwić konsumentowi czytanie informacji. Tekst pisany w sposób ciągły należy stosować tylko w przypadku małych etykiet.
      • o ile to możliwe należy osiągnąć jak największą czytelność, stosując kontrastowe kolory oraz czcionkę łatwą do czytania.
CMS by - WEB interface 2005 - 2014 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij