Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Problemy Amerykanów z eksportem mleczarskim do UE i Chin
Unia Europejska wprowadza od grudnia przepis o tym, że mleko służące do przetwórstwa musi spełniać wymóg obecności maksymalnie 400 tys. komórek somatycznych w ml surowca już na szczeblu gospodarstwa. Dotychczas obowiązywała zasada, że próg ten musi być spełniony na poziomie zakładu przetwórczego. Zmiany zagrożą eksportowi mleczarskiemu z USA, gdzie obowiązuje zasada 750 tys. Komórek somatycznych w ml mleka.

Przewodniczący amerykańskiej Krajowej Federacji Producentów Mleka Jerry Kozak skrytykował nowe przepisy, oskarżając UE o chęć zablokowania części eksportu nabiału do Unii Europejskiej.

Stwierdził on, że zaostrzenie normy jest naukowo nieuzasadnione, gdyż nie ma dowodów na szkodliwość dla zdrowia mleka o wyższej (dopuszczalnej w Stanach) zawartości komórek somatycznych. Poza tym nowe zasady naruszają reguły Światowej Organizacji Handlu WTO.

Wartość eksportu mleczarskiego z USA do UE wyniosła w ub. r. prawie 70 mln euro. Amerykanie mają też problemy z eksportem do Chin (roczna wartość prawie 170 mln euro). Na początku czerwca Pekin wstrzymał przywóz z USA artykułów mlecznych służących celom spożywczym, uzasadniając to niedostatecznymi świadectwami zdrowia dla tych wyrobów.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij