Deregulacja rynku cukruDeregulacja rynku cukru, niezbędnym warunkiem dla obniżenia i ustabilizowania cen cukru w Polsce i Unii Europejskiej była tematem konferencji prasowej w dniu 8 marca 2012 r. Warszawie, której organizatorami byli Rada Krajowa Federacji Konsumentów, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, POLBISCO Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Krajowa Unia Producentów Soków oraz Krajowa Izba Gospodarczej „Przemysł Rozlewniczy”.
Organizacje reprezentujące konsumentów indywidualnych oraz przemysłowych użytkowników cukru: Rada Krajowa Federacji Konsumentów, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Krajowa Unia Producentów Soków, Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Rozlewniczy.
Zgłaszają stanowczy sprzeciw, co do zawartej w projekcie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi* propozycji przedłużenia obowiązującej obecnie organizacji rynku cukru do roku 2020.
W pełni popieramy propozycję Komisji Europejskiej zniesienia ograniczeń w produkcji cukru do roku 2015, oraz wszelkie propozycje mające na celu zniesienie sztucznego ograniczenia wielkości produkcji cukru w Polsce i UE oraz likwidację występujących obecnie nieuzasadnionych niedoborów tego surowca na rynku. Obecna organizacja rynku cukru powoduje sztuczne zawyżanie cen cukru i znaczące obciążenia finansowe dla indywidualnych i przemysłowych użytkowników tego ważnego w gospodarce żywnościowej i konsumpcji surowca.
Bardzo wysokie obecnie ceny cukru są efektem reformy rynku cukru, która kosztowała Unię, czyli nas wszystkich ponad 10 mld euro. Tyle pieniędzy przeznaczono na restrukturyzację przemysłu cukrowniczego. Wspierano przemysł, by był bardziej efektywny, by móc płacić za cukier mniej. Efektem jest sztuczny niedobór cukru na rynku unijnym, szacowany na ponad 3 mln ton w skali roku, a ceny są rekordowo wysokie - mówi Marek Przeździak, sekretarz generalny POLBISCO.
Obecna sytuacja na rynku cukru jest wyjątkowo niekorzystna dla polskich konsumentów. W wyniku nieuzasadnionych ekonomicznie regulacji, polscy konsumenci płacą obecnie za cukier drożej niż konsumenci z Niemiec. Jeżeli uwzględnimy różnicę w dochodach to polscy konsumenci w rzeczywistości płaca za cukier prawie 300% więcej. Nie widzimy żadnego uzasadnienia dla którego Minister Rolnictwa, chce utrzymać tego typu system do 2020 – twierdzi Aleksandra Frączak, wiceprezez Federacji Konsumentów.
Zaproponowane przez ministra rolnictwa stanowisko ma na celu wyłącznie ochronę wąskiej branży, która produkuje cukier. Interesy wąskiej branży są przedkładane nad interesy wielu branż, które mają większe znaczenie zarówno dla eksportu, gospodarki, jak i zatrudnienia. - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ.
Wyrażamy przekonanie, że finalne stanowisko Rządu Polskiego w tej sprawie uwzględni interesy milionów polskich konsumentów oraz szeregu znaczących branż przemysłu żywnościowego, a nie wyłącznie tak jak zawarte jest to w obecnej propozycji Ministerstwa Rolnictwa, interesy przemysłu cukrowniczego.
Dodatkowych informacji udzielają:
Andrzej Gantner – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, tel. 22 830 70 55, email: biuro@pfpz.pl
Marek Przeździak - POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, tel. 22 646 55 75, email: sekretariat@polbisco.pl
Aleksandra Frączak – Rada Krajowa Federacji Konsumentów, tel. 22 872 11 73
pełna lista aktualności
|