Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opinia EFSA: aspartam nie jest rakotwórczy
Europejski Urząd ds. Bezpieczeńśtwa Żywności wydał długo oczekiwaną opinię w sprawie popularnego słodzika.

AFC, Panel naukowy ds. substancji dodatkowych Europejskiego Urzędu ds. Żywności (EFSA) wydał opinię w sprawie szkodliwości aspartamu, której wynik został również podsumowany w informacji prasowej wydanej przez EFSA.

Opinia EFSA odnosi się do badania rakotwórczości aspartamu – substancji słodzącej powszechnie stosowanej w przemyśle żywnościowym przeprowadzonego w zeszłym roku przez Europejską Fundację Ramazzini z siedzibą w Bolonii. Na podstawie badania przedstawiciele Fundacji uznali, że aspartam może wywoływać raka i że obecne zasady dotyczące jego stosowania i spożycia powinny być zrewidowane.

Zgodnie z oceną EFSA, biorąc pod uwagę wszystkie dostępne dane, nie ma potrzeby dokonywania ponownej oceny aspartamu pod kątem bezpieczeństwa oraz zmiany jego poziomu ADI (dopuszczalnego dziennego spożycia). EFSA zakwestionowała wynik badaniabadanie przeprowadzone przez fundację i zaznaczyła, że obecne poziomy spożycia aspartamu w Europie, nie przekraczające 10 mg/kg masy ciała są znacznie niższe niż ADI określone na poziomie 40 mg/kg masy ciała.

Członkowie PFPŻ otrzymali pełny tekst opinii EFSA w spraiwe aspartamu.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij