Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spotkanie Zarządu PFPŻ z Komisją ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego
W związku z historyczną pierwszą wizytą Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi PE w Polsce, PFPŻ wydała powitalną kolację dla członków Komisji

W związku z historyczną (pierwszą) wizytą Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi PE w Polsce, PFPŻ wydała kolację powitalną dla członków Komisji oraz osób związanych z sektorem żywności UE. Dodatkowo zaproszono przedstawicieli Sejmu RP i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W spotkaniu między innymi wzięli udział:
Joseph Daul - Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wojciech Mojzesowicz - Przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf -Wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Janusz Wojciechowski - Wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi PE
Julian Krzyżanowski - Dyrektor Departamentu Unii Europejskiej i Współpracy Międzynarodowej MRiRW
oraz polscy i zagraniczni eurodeputowani, członkowie komisji.
Okolicznościowe przemówienia wygłosili:
Małgorzata Skonieczna - Prezes Zarzadu PFPŻ. Poniżej zamieszczamy pełny tekst przemówienia.

Szanowni Panowie Przewodniczący, Szanowne Panie Posłanki i Panowie Posłowie, Szanowny Panie Dyrektorze, Szanowni Państwo,
W imieniu Polskiej Federacji Producentów Żywności pragnę serdecznie Państwa powitać i wyrazić  podziękowanie za przyjęcie zaproszenia na dzisiejsze spotkanie. Jest to dla mnie osobiście i dla organizacji która reprezentuję wielkim zaszczytem, a zarazem ważnym symbolem współpracy jaka ma miejsce pomiędzy  rolnictwem, a przemysłem żywnościowym zarówno w Unii Europejskiej jak i w Polsce.
Szanowni Państwo,
Polskie rolnictwo i  przemysł żywnościowy stanowią jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki. Wspólnie wytwarzają prawie 10% Produktu Krajowego Brutto i zatrudniają ponad 3,5 miliona osób. Przemysł żywnościowy jest największym partnerem dla rolnictwa, przetwarzając 70% całej produkcji rolnej.
Z przyjemnością mogę stwierdzić, że w ciągu dwóch lat od przystąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej w obu tych sektorach zaszło wiele pozytywnych zmian, a eksport polskich produktów rolnych  i żywnościowych wzrósł o ponad 50%. W efekcie po raz pierwszy od wielu lat saldo Polski w handlu zagranicznym produktami żywnościowymi jest dodatnie.
Przemysł żywnościowy i rolnictwo są nierozłącznie związane zarówno ekonomicznie jak i społecznie. Stabilny rozwój tych gałęzi gospodarki jest niewątpliwie jednym z filarów rozwoju całej gospodarki zarówno w Polsce jak i Unii Europejskiej.
Polscy rolnicy i przedsiębiorcy z uwagą śledzą prace Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego dotyczące tak ważnych z punktu widzenia dalszego rozwoju i zapewnienia konkurencyjności zagadnień jak: reforma wspólnej polityki rolnej, negocjacje w ramach WTO czy też reforma organizacji rynku cukru.
Pomimo wielu trudności wynikających z dużej wrażliwości ekonomicznej i społecznej sektora rolniczego, jestem pewna, że wypracowane w ramach Unii Europejskiej reformy, pozwolą na dalszy stabilny rozwój zarówno europejskiego rolnictwa jak i przemysłu żywnościowego. 
Jako Prezes Zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz członek Zarządu Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE , pozwolę sobie wyrazić przekonanie, że przemysł żywnościowy poprzez swoje organizacje europejskie i narodowe federacje będzie  w dalszym ciągu odgrywać rolę znaczącego, aktywnego i kompetentnego partnera w tym procesie. Partnera, który stawia na silne, nowoczesne i konkurencyjne rolnictwo, zapewniające stabilny dostęp do bezpiecznych i dobrych jakościowo surowców.


Przemówienie Prezes Zarządu PFPŻ, Małgorzaty Skoniecznej. Zasłuchany Joseph Daul (pierwszy od lewej) - przewodniczacy Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego

Czesław Siekierski
  (poseł do Parlamentu Europejskiego) – podziękował PFPŻ za godne powitanie delegacji PE. Podkreślił rolę jaką odgrywa PFPŻ w procesie opiniowania wszelkich aktów prawnych zarówno w Polsce jak i w UE. Zaznaczył aktywną role PFPŻ w przybliżaniu polskim eurodeputowanym sytuacji polskiego przemysłu żywnościowego oraz jej rolę w promocji tegoż przemysłu na forum unijnym. Czesław Siekierski zwrócił w swoim wystąpieniu uwagę na sukcesy jakie osiągną polski przemysł żywnościowy i rolnictwo miedzy innymi w zakresie dostosowania się zakładów do unijnych wymagań związanych z bezpieczeństwem żywności oraz eksportu polskiej żywności. Wskazał również na szereg problemów jakie nurtują sektor żywności w Polsce, między innymi na problemy z eksportem do Rosji, niepewną sytuację co do warunków negocjacji w obrębie rokowań WTO, niewłaściwą strukturę polskiego rolnictwa. 
Bogdan Golik (poseł Parlamentu Europejskiego)– serdecznie podziękował PFPŻ za zorganizowanie spotkania. Przedstawił posłów PE obecnych na spotkaniu i nakreślił program wizyty.
Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf ( wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi)  – podziękował PFPŻ za serdeczne przyjęcie w Polsce. Wyraził swój podziw dla olbrzymiego postępu jakiego dokonało polskie rolnictwo i przemysł żywnościowy w ciagu ostatnich 2 lat. Stwierdził, że Polska odgrywa bardzo ważną rolę w Unii Europejskiej, a bez Polski nie byłoby Niemiec w swoim obecnym kształcie.
Joseph Daul (przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Ws)i – podkreślił konieczność osiągania konsensusu, który gwarantuje stabilność i rozwój. Zaznaczył, że w wielu wypadkach nie istnieje procedura współdecydowania, która pozwalałaby Parlamentowi i Komisji bezpośrednio wpływać na na przyjmowane przez Komisje Europejska rozwiązania (dobrym przykładem jest tutaj sytuacja dot. reformy rynku cukru). Podobna sytuacja ma miejsce w negocjacjach WTO i reformie CAP. Mimo wielu trudności jakie czekają sektor żywnościowy w nabliższym czasie i konieczności przeprowadzenia wielu radykalnych reform, Przewodniczący wyraził nadzieję, że Wspólnota Europejska zachowa swoją integralność gwarantującą już od 60 lat pokój w Europie. Przewodniczący gorąco podziękował PFPŻ i p. Prezes Małgorzacie Skoniecznej za zorganizowanie spotkania. Zaznaczył, że jest otwarty na szeroką dyskusję dotyczącą wzajemnych relacji przemysłu i rolnictwa.
W czasie spotkania toczyły się nieformalne rozmowy pomiędzy przedstawicielami komisji i członkami Zarzadu i biura PFPŻ dot. między innymi: embarga na eksport produktów żywnościowych do Rosji, negocjacji WTO i ich skutków dla polskiego przemysłu żywnościowego.
Spotkanie miało miejsce w niekonwencjonalnych wnetrzach restauracji Ale Gloria, a o  tradycji i nowych trendach dotyczącyh polskiej kuchni osobiście opowiedziała gościom znana polska restauratorka Magda Gessler.


Przemówienie Magdy Gessler dotyczące polskiej kuchni spotkało się z owacyjnym przyjęciem ze strony eurodeputowanych.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij