Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Posiedzenie Komitetu CIAA ds. Polityki Żywności i Konsumentów
23 maja w Brukseli odbyło się drugie w tym roku plenarne posiedzenie Komitetu ds. Polityki Żywności i Konsumentów (FCP) działającego w ramach Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA)

Przedstawiciele PFPŻ są stałymi uczestnikami posiedzeń plenarnych Komitetu FCP, które odbywają się 4 razy w roku. Komitet skupia ekspertów przemysłu, z firm i organizacji. Obszar jego działania jest następujący:
- bezpieczeństwo żywności;
- informowanie konsumenta;
- kwestie związane z dietą aktywnością fizyczną i zdrowiem;
- badania i rozwój oraz innowacja.

Podczas wielogodzinnych spotkań plenarnych przedstawiciele wszystkich członków CIAA mają możliwość udziału w dyskusji nad treścią przygotowywanych stanowisk oraz strategią działań Komitetu, który przygotowuje rekomendacje dla Zarządu CIAA.

Najważniejsze tematy poruszane na spotkaniu 23 maja:
- stanowisko CIAA w sprawie funkcjonowania systemu RASFF
- komentarze w sprawie zainicjowanego przez Komisję Europejską przeglądu przepisów UE w sprawie znakowania
- propozycja rekomendacji CIAA w sprawie znakowania wartością odżywczą
- stan prac nad projektem rozporządzenia UE w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
- zakończenie prac Komisji Europejskiej nad propozycją pakietu rozporządzeń o dodatkach do żywności.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij