Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Browary regionalne mają szansę na 10-proc. udział w rynku piwa
Nastały złote czasy dla producentów piw niszowych. Piwosze nie zrażają się już wysoką ceną i wybierają trunki z wyższej półki, których produkcja opiera się na naturalnych metodach. Rynek piw wysokogatunkowych notuje co roku kilkudziesięcioprocentowe wzrosty.

Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich prognozuje, że rynek produktów regionalnych będzie się rozwijał, ponieważ taka jest ogólnoeuropejska tendencja - czytamy w Pulsie Biznesu. Browary regionalne mają więc szansę zwiększyć swój udział w rynku nawet do 10 proc. Rosnące zainteresowanie oraz, co ważniejsze, wyniki sprzedaży potwierdzają tę optymistyczną prognozę.

Paweł Dziedzic, dyrektor ds. rozwoju Browaru Cornelius podkreśla w rozmowie z dziennikiem, że mimo sporych spadków na rynku piwa jego firma zanotowała niemal dwukrotny wzrost sprzedaży, zaś obecna dynamika to od 30 do 40 proc. z kwartału na kwartał.

Inwestycje w branży piw wysokogatunkowych idą więc pełną parą. Jak zauważa Andrzej Olkowski, producenci starają się zwiększyć produkcję bądź uruchamiają zakłady, które jeszcze do niedawna były zamknięte.

(Źródło: Puls Biznesu)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij