Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
"Nowe wyzwania wobec żywności i suplementów diety” – konferencja IŻŻ i Ogólnopolskiej Platformy ds. Żywienia, Aktywności Fizycznej i Promocji Zdrowia.
Warszawa, 22 czerwca 2006. Instytut Żywności i Żywienia we współpracy z Ogólnopolską Platformą ds. Żywienia, Aktywności Fizycznej i Promocji Zdrowia zorganizował konferencję na temat prawnych i żywieniowych aspektów stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej.

Otwarcia konferencji dokonał, w imieniu nieobecnego dyrektora Instytutu – prof. Mirosława Jarosza, jego zastępca ds. Bezpieczeństwa żywności – dr Lucjan Szponar. W swoim wystąpieniu przypomniał on historię powstania Platformy oraz wymienił jej członków – w tym PFPŻ.
 Następujące w dalszej kolejności prelekcje bardzo kompleksowo i wszechstronnie omówiły tematykę dotyczącą suplementów diety i żywności wzbogacanej. Między innymi:
·        Dr Katarzyna Stoś omówiła regulacje prawne, odnoszące się do suplementów diety oraz żywności szczególnego przeznaczenia żywieniowego. Zwróciła uwagę na fakt, iż zarówno w polskich, jak i wspólnotowych przepisach nie ustalono szczegółowych wymagań odnośnie maksymalnych poziomów zawartości witamin, składników mineralnych oraz innych substancji odżywczych. W związku z tym, iż zbyt wysokie spożycie tych substancji może wywoływać ujemne skutki zdrowotne, maksymalne bezpieczne poziomy musza gwarantować, że stosowanie tych produktów będzie bezpieczne dla konsumenta.
·        Prof. H. Kunachowicz w wykładzie poświęconym wzbogacaniu żywności omówiła również spodziewane konsekwencje wejścia w życie będącego obecnie na etapie projektu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatku witamin, składników mineralnych i niektórych innych substancji do żywności. Rozporządzenie to zakłada znacznie szerszy zakres wzbogacania, niż ma to miejsce obecnie w Polsce.
·        Wykład dr L. Szponara dotyczył homeostazy organizmu ludzkiego – tj. utrzymania stanu równowagi warunków środowiska wewnętrznego organizmu w wyniku oddziaływania wewnątrzustrojowych mechanizmów fizjologicznych. Utrata zdolności do zachowania tej równowagi może prowadzić do zachorowania, a w wyjątkowych sytuacjach – nawet do zgonu. Dlatego też skład diety jest tak istotny. Suplementy diety, mające na celu zmniejszenie ryzyka niedoboru poszczególnych substancji odżywczych są bardzo pomocne w zachowaniu homeostazy.
·        W trzeciej części konferencji omówiona została role dodatków funkcjonalnych do żywności w profilaktyce chorób dietozależnych, z uwzględnieniem możliwości zastosowania ekstraktu z zielonej herbaty w kontrolowaniu masy ciała, genisteiny – bioaktywnego izoflawonu izolowanego z nasion soi w zapobieganiu osteoporozie, a także koenzymu Q10, probiotyków i karotenoidów w produkcji żywności oraz możliwości stosowania tych preparatów jako suplementów diety.
Po wykładach nastąpiła dyskusja i podsumowanie konferencji. Wnioski ze spotkania zostaną przekazane prezydium Platformy w której pracach PFPŻ aktywnie uczestniczy od lipca 2005 r.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij