Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rekomendacje CIAA w zakresie podawania informacji żywieniowej na produktach
Konfederacja Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) poinformowała Europejską Platformę Działań w Zakresie Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia o opracowaniu rekomendacji w zakreise znakowania wartością odżywczą, według zasad uzgodnionych pomiędzy federacjami żywności państw członkowskich.

"Ta rekomendacja jest rezultatem naszych zobowiązań dotyczących udoskonalania etykiet żywności, które podjęliśmy w ramach Platformy" - powiedział Jean Martin, przewodniczący CIAA - "Bierze ona pod uwagę głosy i propozycje grup konsumenckich i innych uczestników dyskusji postulujące, by nabywcy żywności mieli lepszy dostęp do informacji na temat składników odżywczych. Mimo, iż jest to dobrowolna rekomendacja, mamy nadzieję, że grupa wdrażających ją firm stworzy masę krytyczną. Jednakże osiągnięcie zdrowego stylu życia wymaga więcej niż tylko zmiany w znakowaniu żywności. Konieczne są działania innych uczestników dyskusji, promujące zwiększenie aktywności fizycznej oraz szeroką edukację konsumenta. Tym niemniej ta inicjatywa CIAA stanowi konkretą pomoc umożliwiającą konsumentom podejmowanie decyzji w oparciu o lepszą informację.".

Rekomendacja CIAA obejmuje informacje zawarte na przedniej i tylnej części opakowania. Oparta jest na ujednoliconej liście składników odżywczych, wartości odżywczej podawanej na porcję oraz zalecanych dziennych ilościach tych składników (Guideline Daily Amounts, GDA). Istotę systemu stanowi fakt, że w całej UE rekomendowany będzie jednolity, prosty i przejrzysty sposób informowania konsumentów o wartości odżywczej.

Schemat znakowania wartością odżywczą opracowany przez CIAA stanowi dobrowolny system, który europejskie firmy mogą wprowadzać etapowo, a proces implementacji mogą rozłożyć w czasie, biorąc również pod uwagę  odniesienie poszczególnych wymagań do danych produktów i ich wykonalność. System zapewnia elastyczność w ramach poszczególnych branż i kategorii produktów.

Informacje na przednij części opakowania: ilość kilokalorii na porcję oraz procentowe pokrycie GDA w zakresie wartości energetycznej

Informacje na tylnej części opakowania:

  • lista składników odżywczych - energia, białko, węglowodany, cukier, tłuszcz, nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, sól/sód)
  • obok wymaganej zawartości na 100 g / 100 ml, zawartość składników odżywczych na porcję
  • GDA dla składników wrażliwych z punktu widzenia zdrowia publicznego: energii, tłuszczu, tłuszczy nasyconych, cukru, sodu/soli.

Rekomendacje GDA zastosowane w systemie CIAA oparte są na żywieniowym zapotrzebowaniu przeciętnej osoby dorosłej, określonym na podstawie międzynarodowych, unijnych oraz rządowych wytycznych. GDA stanowi uzasadniony naukowo i niedyskryminujący system łatwych w zastosowaniu rekomendacji dla konsumentów. System jest zgodny z wymaganiami obowiązującej w UE dyrektywy 96/496/WE w sprawie znakowania wartością odżywczą.

>>>zapoznaj się ze szczegółami na temat dobrowolnego systemu CIAA (nformacja w jęz. angielskim)
   


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij