Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zanieczyszczenia: Komisja Europejska planuje zmianę rozporządzenia 466/2001
Komisja europejska prowadzi prace nad rozporządzeniem mającym zastąpić rozporządzenie 466/2001/WE ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Nowy akt prawny ma także skonsolidować 18 dotychczasowych poprawek, polepszyć czytelność prawa oiraz uzupełnić je o kilka nowych przepisów .

27 czerwca Komisja opublikowała piątą wersję projektu. Obecnie trwają ostatnie techniczne dyskusje. Przyjęcie projektu przez Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt spodziewane jest we wrześniu b.r.

Rozporządzenie stanowi nie tylko scaloną wersję rozporządzenia 466/2001 lecz także ma na celu uporządkowanie i zmianę niektórych przeisów, w tym:

  • wprowadzenie maksymalnych poziomów niektórych mykotoksyn (DON, ZEA) w otrębach i kiełkach
  • wprowadzenie czynnika koncentracji i rozcieńczenia, specyficznego dla poszczególnych zanieczyszczeń i uzależnionego od procesu technologicznego
  • zwiększenie wspólczynnika dokładności w określaniu poziomów niektórych zanieczyszczeń
  • objaśnienie niektórych kwestii związanych z poziomami zanieczyszczenia głowonogów metalami szkodliwymi, dioksynami, PCB i benzopirenem.

Członkowie PFPŻ otrzymali pełny opis proponowanych zmian oraz tekst ostatniej wersji projektu rozporządzenia.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij