Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Najnowsze trendy w badaniach nad przyczynami otyłości
Otyłość, nadwaga i związane z nimi problemy zdrowotne grożą pogorszeniem zdrowia i obniżeniem jakości życia coraz większej liczby mieszkańców Europy. Z tego powodu rządy poszczególnych państw członkowskich Unii Europejskiej oraz Komisja Europejska przeznaczyły środki finansowe na badania, mające na celu wypracowanie metody na odwrócenie niekorzystnego trendu.

Pomimo, że obecnie wiele wiadomo na temat sposobów kontrolowania wagi ciała, która w pewnym stopniu podlega także uwarunkowaniom genetycznym, mamy do czynienia ze stałym wzrostem wskaźników otyłości w Europie, który jest następstwem niewłaściwego stylu życia, źle zbilansowanej diety i niskiej aktywności fizycznej. Istnieje potrzeba pogłębienia wiedzy na temat czynników, które sprzyjają otyłości – dane te będą stanowić podstawę do wypracowania najskuteczniejszych środków zapobiegawczych. Poniżej przedstawione są niektóre spośród przeprowadzanych obecnie w tym obszarze badań dofinansowanych ze środków Unii Europejskiej.

1. Żywienie w początkowym okresie życia
Sposób odżywiania matki w okresie ciąży oraz żywienie dziecka w okresie niemowlęcym ma ogromny wpływ na jego rozwój i późniejszy stan zdrowia. Obecnie uruchomiono trzy programy mające na celu dostarczenie informacji na temat tego, jak dieta we wczesnym okresie życia wpływa na zagrożenie nadwagą i otyłością, czy na występowanie innych chorób wpływających na średnią długość trwania życia, takich jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy rak.
 - Projekt EARNEST bada wpływ sposobu odżywiania we wczesnym dzieciństwie na zdrowie dorosłej osoby oraz możliwości zmian tych zależności.
 - Projekt NUTRIX – badania nad wpływem niekorzystnych warunków w życiu płodowym oraz po narodzinach na skłonność do otyłości
 - EU Childhood Obesity Group – badanie wpływu zawartości białka w diecie niemowląt na występowanie otyłości.

2. Wiek młodzieńczy
Wiek młodzieńczy jest okresem przemian i kształtowania się nowych zwyczajów żywieniowych – zarówno zdrowych, jak i niewłaściwych. Dlatego też jest bardzo ważne, aby popierać zdrowe zachowania i zdrowy styl życia nastolatków. Projekt HELENA jest zaplanowanym na trzy lata badaniem, mającym na celu zrozumienie powstawanie nawyków żywieniowych związanych ze stylem życia wśród europejskiej młodzieży. Poszerzenie wiadomości na temat wzorów aktywności fizycznej, wyborów dokonywanych w odniesieniu do produktów żywnościowych i preferencji żywieniowych będzie pomocne w opracowaniu bardziej efektywnych niż dotychczasowe programów edukacyjnych skierowanych do tej grupy wiekowej.

3. Kompozycja diety
Gorącym tematem jest obecnie kompozycja diety, zawartość makroskładników odżywczych, jej wpływ na wagę ciała oraz interakcje z genami.
Program DIOGENES poświęcony jest roli węglowodanów i białek w zapobieganiu występowaniu nadwagi oraz efektu jo-jo po kuracji odchudzającej. Kolejny program – LIPGENE – ma odpowiedzieć na pytanie, czy tłuszcz zawarty w diecie ma wpływ na insulinooporność i czy ma to związek z naszym kodem genetycznym.

4. Zachowanie
Wiele badań odnosi się do psychologicznych i behawioralnych aspektów, a ich celem jest ustalenie socjologicznych, psychologicznych i genetycznych cech jednostek, które powodują, że występują u nich skłonności do problemów metabolicznych. Program „Factors in Healthy Eating Study” pozwoli na określenie czynników ryzyka w odniesieniu zarówno do jednostek, jak i do całych rodzin, co pozwoli na zapobieganie rozwojowi otyłości w pewnych grupach populacji.

5. Polityka na przyszłość
Środki podejmowane w przyszłości będą bezpośrednio związane z wynikami prowadzonych badań, które:
 - pomogą ustalić optymalny sposób odżywiania kobiet w ciąży, młodych matek i niemowląt, tak aby u dzieci nie miał możliwości rozwinąć się fenotyp sprzyjający otyłości i spożywaniu nadmiernych ilości żywności;
 - będą pomocne przy ustaleniu najlepszego sposobu zbilansowania pobrania energii i aktywności fizycznej tak, aby zapobiegać przybieraniu na wadze i powstawaniu innych chorób przewlekłych;
 - pozwolą na zidentyfikowanie grup populacji najbardziej narażonych na problemy z odżywianiem i dostarczą informacji na temat udzielania takim osobom skutecznej pomocy;
 - dostarczą informacji na temat tego, jak zachęcać osoby dorosłe do podejmowania zdrowych wyborów żywieniowych.


Więcej informacji można znaleźć na stronach poszczególnych programów:
EARNEST www.metabolic-programming.org
NUTRIX www.nutrix.be
EU Childhood Obesity Group www.childhood-obesity.org
HELENA www.helenastudy.com
DIOGENES www.diogenes-eu.org
LIPGENE www.lipgene.tcd.ie


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij