Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Projekt zmiany rozporządzenia w sprawie znakowania
Miniterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przesłało do konsultacji społecznych projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych

Rozporządzenie ma wprowadzić zmiany w przepisach  § 18, § 23b, § 26 ust. 1 oraz ma na celu wykreślenie § 21.

  • Propozycja zmiany § 18 dotyczy wprowadzenia dodatkowego wymogu znakowania glazurowanych ryb zawartością ryby, podawania informacji o zawartości składników alergennych w towarach sprzedawanych na wagę oraz informacji o składnikach wędlin sprzedawanych na wagę.
  • Propozycja zmiany przepisu § 23b ust. 1 i 2 ma na celu uszczegółowienie  zasad  znakowania  fermentowanych napojów winopochodnych i winopodobnych  
  • Zmiana w § 26 ust. 1 ma na celu doprecyzowanie tego przepisu zgodnie z intencją zawartą w art. 2 ust.2  Dyrektywy Rady 2001/113/WE, która zakłada możliwość uzupełnienia nazwy produktów wytworzonych z trzech lub więcej owoców poprzez wskazanie użytych owoców albo zastąpienie ich wyrazem "wieloowocowy" lub podobnym zwrotem albo liczbą użytych owoców.
  • Wykreślenie § 21 jest związane z uchyleniem przepisów dyrektywy Rady nr 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce cieplnej i produktów na bazie mleka.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij