Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Pakiet rozporządzeń w sprawie substancji polepszających żywność - propozycja Komisji Europejskiej
28 lipca Komisja przyjęła ostateczną wersję pakietu propozycji rozporządzeń dotyczących substancji dodatkowych, enzymów, aromatów oraz systemu ich zatwierdzania. PFPŻ udostępnia projekty zaledwie dzień po opublikowaniu ich przez Komisję.

Pakiet rozporządzeń w sprawie tzw. substancji polepszających żywność ma wzmocnić zharmonizowany system przepisów UE w zakresie substancji dodatkowych i aromatów oraz wprowadzić taki system odnośnie enzymów, dotychczas uregulowanych na poziomie państw członkowskich. Osobnym rozporządzeniem będącym składową pakietu, Komisja planuje wprowadzenie uproszczonego systemu zatwierdzania nowych substancji polepszających dodawanych do żywności opartego na naukowych opiniach Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeńśtwa Żywności (EFSA).

Pakiet propozycji Komisji Europejskiej składa się z projektów 4 rozporządzeń, które publikujemy na naszej stronie w dziale Nowe projekty unijnych przepisów.

PFPŻ, poprzez prace w ramach członkostwa w Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) oraz w ramach współpracy z krajowymi agendami rządowymi, ma wpływ m.in. na kształtowanie wspomnianych przepisów oraz innych aktów prawnych Wspólnoty.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij