Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ustawa o bezpieczeństwie żywności - najświeższe uzgodnienia
Po konferencji uzgodnieniowej w Ministerstwie zdrowia odbyła się kolejna faza konsultacji projektu ustawy. Większość uwago PFPŻ została na tym etapie uwzględniona przez autorów projektu.

Niezależnie od nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, pod koniec czerwca 2005 Główny Inspektorat Sanitarny udostępnił do konsultacji projekt ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia mającej zastąpić obowiązującą ustawę o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, oraz umożliwić wprowadzenie w Polsce pakietu unijnych rozporządzeń w sprawie higieny, który ma obowiązywać od 1 stycznia 2006.

10 listopada 2005 w Ministerstwie Zdrowia zorganizowano konferencję uzgodnieniową podsumowującą drugą faże konsultacji projektu z udziałem przedstawicieli resortów rządowych, organizacji konsumentów, związków zawodowych i przemysłu zywnościowego.

Ostatnia faza konsultacji dotyczyła tekstu opracowanego po konferencji uzgodnieniowej. PFPŻ wnikliwie przeanalizowała tekst i skierowała do Głównego Inspektoratu Sanitarnego stanowisko, które popiera kierunek osiągnięty na obecnym etapie przez autorów ustawy oraz zwraca uwagę na potrzebę uwzglęnienienia najważniejszych spośród tych uwag PFPŻ, które nie zostały jeszcze przyjęte oraz kilku nowych kwestii dostrzeżonych przez ekspertów Federacji.

Federacja zdołała dotąd przekonać GIS do uwzględnienia kilkudziesięciu poprawek, co ostatecznie skłoniło PFPŻ do poparcia projektu.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij