Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozpoczyna się dyskusja odnośnie nowych przepisów o substancjach dodatkowych do żywności
W dniu 10 października, w ramach rozpoczęcia procedury współdecydowania, odbędzie się pierwsze posiedzenie Rady Europejskiej poświęcone projektowi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków do żywności zaproponowanemu przez Komisję Europejską.

Procedura wspóldecydowania jest najczęściej stosowanym w Unii Europejskiej sposobem podejmowania decyzji. Wprowadzona na mocy Traktatu o Unii Europejskiej (artykuł 251), oparta jest na współpracy pomiędzy Parlamentem Europejskim a Radą i ma na celu zwiększenie roli Parlamentu Europejskiego w procesie decyzyjnym.
Cała procedura współdecydowania potrwa około 1 roku.

Według szacunków Komisji Europejskiej, proponowane rozporządzenie wpłynie na produkcję substancji dodatkowych do żywności, co w konsekwencji będzie miało wpływ na cały przemysł żywnościowy.
Pobierz projekt rozporządzenia

Pobierz ocenę wpływu rozporządzenia na poszczególne strony zainteresowane przygotowaną przez KE

PFPŻ uczestniczy we wszelkich procesach legislacyjnych, a informacje o tych pracach rozpowszechniane za pośrednictwem strony internetowej. Bardziej szczegółowe informacje kierowane są wyłącznie do członków Federacji. To nasi członkowie kształtują nasze stanowiska w tych kwestiach i w ten sposób również wpływają na ostateczny kształt przepisów.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij