Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Uzgodnienia w sprawie dokumentu dyskusyjnego DG SANCO w sprawie ustalania maksymalnych i minimalnych ilości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych
W dniu 22 września odbyła się zorganizowana przez Instytut Żywności i Żywienia konferencja poświęcona dokumentowi "DG SANCO Discussion Paper on the setting of maximum and minimum amounts for vitamins and minerals in foodstuffs”.

Celem spotkania była próba wypracowania odpowiedzi na postawione w dokumencie 9 głównych pytań dotyczących minimalnych i maksymalnych poziomów witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych.

W trakcie konferencji przedstawiono następujące prezentacje:
1. "Udział suplementów diety w całodziennym spożyciu wybranych witamin" - prof. dr hab. J. Charzewska, dr. M. Rogalska-Niedźwiedż
2. "Spożycie witamin i składników mineralnych w Polsce - zastosowanie w zarządzaniu ryzykiem" - dr n. med.L. Szponar, dr K. Stoś
3. "Zasady dodawania witamin i składników mineralnych do żywności" - mgr B. Ratkovska, prof. dr hab H. Kunachowicz
4. "Propozycja wyliczenia maksymalnej bezpiecznej dawki składnika odżywczego w suplemencie diety" - prof. dr hab. W. Roszkowski.
Po wykładach nastąpił czas na dyskusję partnerów Ogólnopolskiej Platformy ds. Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.
w trakcie spotkania przedstawiciel PFPŻ złożył na ręce prof. Mirosława Jarosza, dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia, stanowisko Federacji odnośnie dyskutowanego dokumentu.
Stanowisko polskiego przemysłu żywnościowego jest w tym zakresie zbieżne z poglądami Europejskiej konfederacji Przemysłu Żywnościowego i Napojów UE (CIAA).

Pobierz treść dokumentu konsultacyjnego DG SANCO

Zapoznaj się ze stanowiskiem PFPŻ


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij