Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szkolenie pracowników wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych pierwszym etapem wdrażania programu "Trzymaj formę!"
W dniach 16-17 listopada br w Hotelu Łazienkowskim w Warszawie odbyło się szkolenie, w którym wzięli udział wojewódzcy koordynatorzy programu edukacyjnego TRZYMAJ FORMĘ! - pracownicy pięćdziesięciu stacji sanitarno-epidemiologicznych z terenu całej Polski.

Szkolenie centralne miało na celu przygotowanie pracowników WSSE do realizacji programu "Trzymaj formę!".  W dalszej kolejności uczestnicy spotkania będą przekazywać zasady wdrażania programu podległym im inspektorom powiatowy, którzy będą promować program w szkołach na terenie właściwych im powiatów.


W szkoleniu uczestniczyło ponad 50. przedstawicieli wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych z terenu całej Polski

Uroczystego otwarcia konferencji dokonał Minister Andrzej Wojtyła - Główny Inspektor Sanitarny. W swoim wystąpieniu Minister zwrócił uwagę na rolę tego typu programów opartych na współpracy międzysektorowej w realizacji „Globalnej Strategii Dotyczącej Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia” Światowej Organizacji Zdrowia. Minister podkreślił, że program "Trzymaj formę!", realizowany wspólnie przez Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności i Państwową Inspekcję Sanitarną jest doskonałym przykładem partnerstwa publiczno-prywatnego. Partnerstwo to jest zalecane przez WHO i Komisję Europejską w działaniach na rzecz realizacji Strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia. Podjęte przez GIS działanie doskonale wpisuje się również w założenia współpracy opartej na idei  Platformy na Rzecz Walki z Otyłością, Aktywności Fizycznej i Zdrowia propagowanej przez Unię Europejską. W Polsce Platforma została powołana w lipcu 2005 roku przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, który jest patronem programu Trzymaj Formę!. 

Następnie powitania uczestników dokonali: dr Iwona Traczyk - zastępca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia, dr Paulina Miśkiewicz - dyrektor biura Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce oraz Elżbieta Łata - dyrektor Departamentu Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Andrzej Gantner - dyrektor generalny PFPŻ.


od prawej: Maria Suchowiak (dyrektor Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu Sanitarnego), Andrzej Wojtyła (Główny Inspektor Sanitarny), Elżbieta Łata (dyrektor Departamentu Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej), dr Iwona Traczyk (zastępca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia), dr Paulina Miśkiewicz (dyrektor biura WHO w Polsce), Andrzej Gantner (dyrektor generalny PFPŻ), Marlena Jankowiak (GIS).

W dalszej kolejności głos zabrała dr Anna Oblacińska - kierownik zakładu Medycyny Szkolnej Instytutu Matki i Dziecka, która wraz z zespołem przygotowała założenia merytoryczne programu zawarte w poradniku dla nauczycieli. Prezentacja dr Oblacińskiej dotyczyła częstości występowania nadwagi i otyłości u uczniów gimnazjów  w Polsce i zależności pomiędzy tymi problemami a wiekiem, płcią i miejscem zamieszkania. Według danych z przeprowadzonych przez IMiD badań wynika, że nadmiar masy ciała występuje u 13% młodzieży w wieku 13 -15 lat w Polsce, w tym otyłość u 4,5%; częściej u dziewcząt niż u chłopców. Ponadto, problem otyłości w tej grupie wiekowej w równym stopniu dotyczy młodzieży wiejskiej jak i miejskiej, z tą różnicą, że na wsi jest więcej otyłych chłopców, a w mieście otyłych dziewcząt.


wystąpienie dr Anny Oblacińskiej

Ogólne założenia zbilansowanej diety dla młodzieży przedstawiła mgr Bożena Wajszczyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

Dr Krzysztof Zuchora (Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie) zaprezentował zebranym  zalecenia dla młodzieży w zakresie aktywności fizycznej, kładąc szczególny nacisk  na potrzebę urozmaicenia zajęć sportowych i konieczność nawiązania partnerskiego porozumienia ucznia z nauczycielem.

Na zakończenie pierwszego dnia szkolenia Grażyna Czetwiertyńska z Centrum Edukacji Obywatelskiej omówiła zasady realizacji programu edukacyjnego metodą projektu, na której bazuje program "Trzymaj formę!".


wystąpienie Grażyny Czetwiertyńskiej

Drugi dzień szkolenia rozpoczęła prezentacja prof. Krzysztofa Krygiera z wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego poświęcona najnowszym trendom w dziedzinie odżywiania. Następnie głos zabrał Zbigniew Cendrowski - redaktor naczelny miesięcznika "Lider", który podkreślał znaczenie promocji aktywności fizycznej dla zdrowia.

W dalszej części spotkania głos zabrali Elżbieta Łata i Andrzej Gantner, którzy przedstawili  zgromadzonym założenia realizacji programu "Trzymaj formę!".

Spotkanie zakończyła Barbara Olędzka - przedstawicielka Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu Sanitarnego, która w swoim wystąpieniu zaprezentowała wskazówki dla dyrektorów szkół w zakresie wymogów sanitarno-higienicznych dla obiektów żywieniowych działających na terenie szkół opracowane w Departamencie Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku pod kierownictwem dyrektor Marii Suchowiak.

Wszystkie prezentacje udostępnione przez prelegentów szkolenia dostępne są na stronie: http://www.trzymajforme.pl/index/?id=6974ce5ac660610b44d9b9fed0ff9548


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij