Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozporządzenie UE nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych zostało opublikowane!
W dniu 30 grudnia 2006 r. w Dzienniku Urzędowym UE OJ L404/9 opublikowano tekst rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.

Rozporządzenie zacznie obowiązywać od dnia 1 lipca 2007 r., z uwzględnieniem okresów przejściowych określonych w art. 27.

Prace Parlamentu Europejskiego nad tym aktem prawnych trwały od ok. 2 lat. Rozporządzenie ujednolica zasady tworzenia, zatwierdzania i stosowania wszelkich oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych, które są przedstawiane:

- na opakowaniach (etykietach) wyrobów spożywczych przeznaczonych dla konsumentów końcowych,

- w reklamie tych wyrobów,

- w innych formach komercyjnego przekazu informacji o tych produktach.

Rozporządzenie dotyczy żywności wprowadzanej do obrotu handlowego na terenie UE, włączając żywność przeznaczoną dla restauracji, szpitali, szkół, stołówek i podobnych instytucji żywienia zbiorowego.

 Do tej pory w poszczególnych państwach członkowskich krajowe przepisy dotyczące znakowania i reklamy środków spożywczych wdrażały wymagania ramowych Dyrektyw z tego zakresu, m.in. Dyrektyw 2000/13/EC, 90/496/EC i 84/450/EEC. Jednak aspekt podawania informacji żywieniowych i zdrowotnych był często  dodatkowo regulowany w szczegółowych krajowych aktach prawnych, które wprowadzały własne definicje i zasady, co utrudniało swobodny przepływ produktów i mogło stwarzać nierówne warunki konkurencji oraz zróżnicowanie informacji dla konsumentów.

 Nowe Rozporządzenie nie narusza ramowych wymagań dotyczących znakowania i reklamy środków spożywczych UE określonych w Dyrektywach.

Zgodnie z zapisami Rozporządzenia, wszystkie oświadczenia zdrowotne będą zatwierdzane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w oparciu o przedstawione uzasadnienia naukowe, a następnie publikowane w specjalnym unijnym rejestrze. Listy podstawowych oświadczeń zdrowotnych wraz z uzasadnieniami będą tworzone na podstawie danych uzyskiwanych od producentów środków spożywczych przez wytypowane instytucje państw członkowskich i przekazywane do EFSA w ciągu najbliższych 12 miesięcy w celu ich zatwierdzenia.

Oświadczenia zdrowotne odnoszące się do zmniejszania ryzyka chorób będą podlegały specjalnym procedurom zatwierdzania, które zostały określone w art. 15-18 Rozporządzenia.

 Wykaz dopuszczonych oświadczeń żywieniowych oraz warunków ich stosowania opublikowano w załączniku do Rozporządzenia.

 Rozporządzenie wprowadza również kryterium profili składników odżywczych żywności, które zostaną ostatecznie ustalone do 19 stycznia 2009 r. Profile te będą obowiązywać producentów żywności przy posługiwaniu się oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi, tzn. konkretne oświadczenia będą mogły być stosowane w odniesieniu do żywności o określonym profilu składników odżywczych.

 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij