Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozporządzenie UE o substancjach dodatkowych - prace Parlamentu Europejskiego
W Parlamencie Europejskim rozpoczynają się kolejne prace dotyczące Rozporządzenia o substancjach dodatkowych do żywności. Działaniom z tego zakresu przewodniczy Komitet ds. Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności. Pierwsze głosowanie plenarne jest spodziewane w dniach 18-21 czerwca br.

Rozporządzenie zastąpi aktualnie obowiązujące dyrektywy nt. substancji dodatkowych (95/2/EC, 94/36/EC, 94/35/EC) oraz decyzję nr 292/97/WE z dnia 19 grudnia 1996 r. w sprawie stosowania przepisów krajowych zabraniających używania niektórych dodatków w produkcji pewnych określonych artykułów spożywczych. Wymagania zawarte w dyrektywach zostaną częściowo przeniesione do nowego Rozporządzenia, które będzie obowiązywać bezpośrednio we wszystkich krajach członkowskich. Ponadto, zgodnie z założeniami projektu, zostanie  ustanowiony program ponownej  oceny substancji dodatkowych przy udziale Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

 Rozporządzenie będzie jednym, kompleksowym  aktem prawnym zawierającym wszystkie wymagania dotyczące substancji dodatkowych stosowanych w żywności. Tym samym po wejściu w życie zastąpi krajowe rozporządzenie z tego zakresu.

 PFPŻ uczestniczy we wszystkich działaniach legislacyjnych związanych z opiniowaniem tworzonego Rozporządzenia i przedstawianiem propozycji sektora żywnościowego. Bardziej szczegółowe informacje kierowane są bezpośrednio do członków PFPŻ.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij