Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wspólny komunikat GIS i GIJHAR-S w sprawie OCHRATOKSYNY A w mące
W związku z informacjami dotyczącymi zanieczyszczenia ochratoksyną A mąki i pieczywa, Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podjęły działania mające na celu zweryfikowanie tej kwestii.
Dotychczasowe wyniki przeprowadzonych inspekcji nie potwierdzają istnienia zagrożenia dla zdrowia ludności.


1 lutego br. Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydała wspólne oświadczenie w tej sprawie, w którym stwierdza się, że
"(...) wśród środków specjalnych podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną nastąpiło wzmocnienie nadzoru nad zakładami przemysłu zbożowo - młynarskiego, piekarniami oraz innymi zakładami, stosującymi jako główny surowiec mąkę i inne przetwory zbożowe. Aktualnie przeprowadzane są kontrole u przedsiębiorców i pobierane próbki do badań w kierunku ochratoksyny A. Są to działania podjęte zgodnie z tzw. "zasadą ostrożności".

Równocześnie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych od stycznia realizuje planowaną kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych, w ramach której skontrolowanych będzie łącznie ok. 130 zakładów przetwórstwa zbożowo-młynarskiego. Jednym z elementów kontroli jest również pobór próbek różnych typów mąki pszennej i żytniej w celu dokonania badań w zakresie jakości handlowej.

Na szczeblu wojewódzkim będzie kontynuowana bezpośrednia współpraca pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej a Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Stosowne polecenie wydał Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podległym jednostkom. Inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ramach swojego obszaru nadzoru zwrócą szczególną uwagę na cechy organoleptyczne produktów zbożowo-młynarskich, zarówno samej mąki jak i ziarna zbóż, mogące wskazywać na zmiany jakościowe surowców i produktów świadczące o potencjalnym zagrożeniu ochratoksyną A".

Więcej informacji na stronie www.minrol.gov.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij