Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace Komisji Europejskiej w sprawie nowych środków spożywczych
Komisja Europejska dyskutuje nad nowym, aktualizowanym obecnie projektem Katalogu Nowej Żywności. Ponadto trwają dyskusje nad projektem nowelizacji rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności

Lista nowej żywności - "EU Novel Food Catalogue"
Komisja Europejska jest na wstępnym etapie dyskusji nad projektem nowego Katalogu Nowej Żywności. Docelowo Katalog ten ma być umieszczony na stronie internetowej, dzięki czemu każdy zainteresowany będzie mógł zapoznać się z jego treścią.

Nowelizacja rozporządzenia 258/97 dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności
Jedną z kwestii poruszonych w kontekście nowelizacji rozporządzenia 258/97 jest dopracowanie definicji. Dyskutowana jest m.in. zmiana zakresu definicji nowej żywności.
Obecnie, zgodnie z rozporządzeniem 258/97 nowa żywność to żywność i składniki żywności, które dotychczas nie były w znacznym stopniu wykorzystywane we Wspólnocie do spożycia przez ludzi, a które zaliczają się do następujących kategorii:

  • żywność i składniki żywności zawierające lub składające się z genetycznie zmodyfikowanych organizmów w rozumieniu dyrektywy 90/220/EWG;
  • żywność i składniki żywności wyprodukowane na bazie genetycznie zmodyfikowanych organizmów, choć ich niezawierające;
  • żywność i składniki żywności o nowej lub celowo zmodyfikowanej podstawowej strukturze molekularnej;
  • żywność i składniki żywności składające się z lub wyekstrahowane z drobnoustrojów, grzybów lub wodorostów;
  • żywność i składniki żywności składające się z, lub wyekstrahowane z roślin i składniki żywności pochodzące od zwierząt, z wyjątkiem żywności i składników żywności uzyskanych drogą tradycyjnych metod wytwórczo-hodowlanych, o których już wiadomo że są bezpieczne dla zdrowia;
  • żywność i składniki żywności, które zostały poddane procesowi wytwórczemu obecnie niebędącemu w użyciu, w efekcie którego powstają istotne zmiany w składzie lub strukturze żywności lub jej składników, co z kolei ma wpływ na ich wartość odżywczą, metabolizm i poziom niepożądanych substancji.

Większość państw członkowskich biorących udział w dyskusji opowiedziała się za uzupełnieniem powyższej definicji o środki spożywcze lub ich składniki pozyskane przy udziale innowacyjnych procesów produkcyjnych.

M.T.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij