Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podawanie informacji o zawartości błonnika
Sposób podawania na etykietach informacji o zawartości błonnika w produktach spożywczych był przedmiotem wielu dyskusji wśród członków PFPŻ.

Wątpliwości budził sposób deklaracji, ponieważ istnieją różnice w zapisach krajowego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. i Dyrektywy 90/496/EWG, polegające na stosowaniu sformułowania "błonnik pokarmowy" w rozporządzeniu  oraz określenia "błonnik" w Dyrektywie.

Sprawa została ostatecznie rozstrzygnięta przez Głowny Inspektorat Sanitarny w przekazanej do PFPŻ interpretacji zapisów. Zgodnie ze stanowiskiem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ze względu na fakt, że przepisy Dyrektywy 90/496/EWG nie nakładają na przedsiębiorców obowiązku podawania informacji o zawartości błonnika z dodatkowym określeniem "pokarmowy", w oznakowaniu etykiet produktów na rynku polskim wystarczające jest podawanie pojedynczego słowa "błonnik".

Przepisy dotyczące znakowania wartością odżywczą będą w tym zakresie doprecyzowane do przepisów Dyrektywy w nowo opracowywanym rozporządzeniu Ministra Zdrowia stanowiącym wykonanie art. 51 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij