Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Raport z działań podjętych w ramach systemu RASFF w 2006 r.
Na stronach Komisji Eurpejskiej opublikowany został raport powiadomień zgłoszonych w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych (RASFF) w 2006 r.

Blisko 45% powiadomień zgłoszonych w ramach systemu RASFF w 2006 r. dotyczyła produktów pochodzących z krajów trzecich, które zostały zatrzymane przy przekraczaniu granicy z Unią Europejską. W porównaniu z rokiem ubiegłym zanotowano 5 % spadek powiadomień dotyczących zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności, co miało miejsce po raz pierwszy od czasu ustanowienia systemu. Zgodnie z wypowiedzią Komisarza Markosa Kyprianou, spadek ten może być tłumaczony m.in. wprowadzeniem w Unii Europejskiej nowych kryteriów w odniesieniu do niektórych organizmów patogenicznych.

W 2006 r. w ramach systemu RASFF wpłynęło 6840 powiadomień, spośród których 21 % dotyczyło produktów rybołówstwa, 13 % - mięsa I produktów mięsnych, 12 % - produktów zbożowych.

Raport dostępny jest na stronach Komisji Europejskiej pod adresem http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/report2006_en.pdf

Można go także pobrać tutaj.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij