Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Raport zbiorczy Komisji Europejskiej nt. zmian na rynku przetworów mlecznych i produktów konkurencyjnych
Na mocy zapisów Rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1898/87 z dnia 2 lipca 1987 r. w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi Państwa Członkowskie UE mają obowiązek corocznego przedstawiania sprawozdań dotyczących zmian na rynku przetworów mlecznych i produktów konkurencyjnych. Na ich podstawie Komisja Europejska przygotowuje zbiorczy raport w tej sprawie.

Celem raportu jest umożliwienie dokonania porównania sytuacji panującej na rynku mleka i przetworów mlecznych w różnych Państwach Członkowskich UE ze szczególnym uwzględnieniem:

  • zmian zachodzących w produkcji i konsumpcji poszczególnych przetworów mlecznych,
  • pojawiania się nowych przetworów mlecznych,
  • właściwego oznakowania zarówno przez producentów, jak i sprzedawców produktów konkurencyjnych w stosunku do przetworów mlecznych.

Wnioski wynikające z raportu Komisji Europejskiej:

a)     spada konsumpcja przetworów podstawowych, takich jak masło czy mleko spożywcze na rzecz galanterii mlecznej, serów oraz produktów do smarowania z obniżoną zawartością tłuszczu zwierzęcego,

b)     spada zainteresowanie spożywaniem białego mleka pełnego na rzecz mleka częściowo odtłuszczonego – trend ten dobrze widoczny jest także w placówkach oświatowych, gdzie dzieci coraz częściej preferują mleko smakowe zamiast tradycyjnego białego mleka pełnego,

c)     rosnącą popularnością cieszą się w Unii Europejskiej produkty innowacyjne oznakowane np. jako „bio” lub jako „niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka”,

d)     producenci produktów konkurencyjnych w stosunku do przetworów mlecznych, tj. opartych na bazie soi, ryżu lub owsa, we właściwy sposób oznakowują swoje produkty; jednakże odnotowano przypadki, iż sprzedawcy detaliczni sugerują konsumentom związek tych produktów z mlekiem,

e)     Komisja Europejska przeanalizuje rynek wewnętrzny UE, pod kątem występowania na nim produktów niezgodnych z rozporządzeniem (EWG) Nr 1898/87, a Państwa Członkowskie UE będą kontynuowały działania zmierzające do przeciwdziałania ewentualnym nadużyciom,

f)       Państwa Członkowskie UE przedłożą Komisji Europejskiej stosowne komentarze dotyczące tradycyjnych produktów niemlecznych, których nazwy zawierają konotacje mleczne (np. cocoa butter, coconut milk, ptasie mleczko, etc.), a które w drodze derogacji są dopuszczone do obrotu handlowego na obszarze UE, celem ponownego przeanalizowania i ewentualnego znowelizowania decyzji Komisji z dnia 28 października 1988 r. wymieniającej produkty określone w artykule 3 ustęp 1 akapit drugi rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87,

g)     nie zachodzi potrzeba, aby powołany raport był przygotowywany raz do roku; monitoring rynku produktów innowacyjnych, w tym produktów konkurujących z przetworami mlecznymi może zdaniem Komisji odbywać się raz na trzy-raz na pięć lat; w związku z powyższym KE zaproponuje stosowną nowelizację rozporządzenia rady (EWG) Nr 1898/87.

Do pobrania pełna treść raportu Komisji Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij