Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wytyczne Komisji Europejskiej dla kompetentnych władz w sprawie kontroli zawartości aflatoksyn na zgodność z ustawodawstwem UE
Komisja Europejska przygotowała dokument zawierający wytyczne dla kompetentnych władz sprawujących urzędową kontrolę żywności w państwach członkowskich w zakresie aflatoksyn. Opracowane wytyczne mają zapewnić bardziej zharmonizowane i jednolite podejście do kontroli zawartości aflatoksyn w środkach spożywczych w całej Wspólnocie.

Dokument ten zawiera szereg załączników informacyjnych obejmujących m.in.:

-          wykaz przedsiębiorstw, które mogą wykonać sortowanie i/lub zabiegi fizyczne zmniejszające zanieczyszczenie aflatoksynami;

-          listę produktów przetworzonych i złożonych, w przypadku których z uwagi na ich skład, do dostawy musi być dołączony certyfikat zdrowotny;

-          wzory certyfikatów zdrowotnych wydawane w poszczególnych państwach eksportujących;

-          wykaz laboratoriów w USA upoważnionych do wykonywania badań dla potrzeb certyfikacji;

-          wykaz produktów złożonych i przetworów o krótkiej przydatności do spożycia. 

W czasie posiedzenia Stałego Komitetu Ekspertów ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w dniu 20 lipca br. wytyczne zostały zatwierdzone do stosowania. Ich publikacja na stronie internetowej DG SANCO spodziewana jest pod koniec października br. Dokument ten będzie dostępny we wszystkich wersjach językowych państw członkowskich UE, jednak prawdopodobnie bez załączników.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij