Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Darowizny mniej kosztowne dla przedsiębiorców
Sejm na posiedzeniu w dniu 19.09.2007 przyjął poprawkę Senatu umożliwiajacą naliczanie wartości darowanej żywności wg. jej faktycznej ceny rynkowej w momencie darowania. PFPŻ aktywnie wspierało Banki Żywności w forsowaniu tej zmiany.

Sejm RP przyjął poprawkę Senatu w następującym brzmieniu:
„10a. W przypadku dostawy towarów, o której mowa w art. 7 ust. 2, której przedmiotem są produkty spożywcze i napoje, w szczególności: pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże (PKWiU 15.81), czekolady i wyroby cukiernicze (PKWiU 15.84.2), wody mineralne i napoje bezalkoholowe (PKWiU 15.98), jeżeli są one przekazywane na rzecz organizacji pożytku publicznego, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (Dz. U. Nr 96, poz. 873, z późn. zm.2)), z przeznaczeniem wyłącznie na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez te organizacje, pod warunkiem prowadzenia szczegółowej dokumentacji przez dokonującego dostawy towarów potwierdzającej dokonanie dostawy towarów na rzecz tych organizacji, podstawą opodatkowania jest kwota, jaką, w celu uzyskania w danym momencie takich towarów, nabywca na takim samym etapie sprzedaży jak ten, na którym dokonywana jest dostawa towarów, musiałby, w warunkach uczciwej konkurencji, zapłacić niezależnemu dostawcy na terytorium kraju, o ile nie jest ona wyższa niż cena nabycia towarów, a gdy nie ma ceny nabycia, koszt wytworzenia, określone w momencie dostawy tych towarów.
Stan prawny przed zmianą*
W świetle obowiązujących przepisów o VAT (zgodnych z regulacjami prawa wspólnotowego) podatnicy pragnący przekazać żywność na cele dobroczynne zobowiązani są do samonaliczenia podatku przyjmując za podstawę opodatkowania historyczną cenę nabycia lub koszt wytworzenia wydawanych towarów. Dlatego, w obawie przed znaczącymi obciążeniami VAT przedsiębiorcy często decydują się na zniszczenie lub wyrzucenie żywności, której nie są w stanie sprzedać (co oznacza, że jej wartość rynkowa jest bliska „0”), a która mogłaby zostać wykorzystana w sposób społecznie użyteczny.
Co zmienia przyjęta poprawka
Poprawka zaproponowana przez Senat rozwiązuje ww. problem. Wprowadzone rozwiązanie zakłada, iż podstawą opodatkowania dla dokonującego wydania żywności na rzecz organizacji pożytku publicznego będzie wartość rynkowa darowanych towarów określona na moment wydania. Zakładając, iż wartość rynkowa towarów ze względu na brak możliwości ich sprzedania będzie bliska zeru możliwe będzie opodatkowanie takiej minimalnej wartości. Przyjęty przepis zawiera co najmniej trzy mechanizmy kontrolne istotne z punktu widzenia funkcjonowania podatku VAT.
Po pierwsze preferencyjnym określeniem podstawy opodatkowania objęte będą jedynie odpowiednio udokumentowane wydania żywności na rzecz organizacji pożytku publicznego.
Po drugie podstawa opodatkowania określona zostanie w oparciu o wartość rynkową, co wyeliminuje nadużycia związane z potencjalnymi darowiznami pełnowartościowej żywności, która mogłaby zostać sprzedana (w takiej sytuacji wartość rynkowa będzie zasadniczo równa możliwej do uzyskania cenie sprzedaży).
Po trzecie, aby nie pogarszać skutków proponowanej regulacji dla podatników dokonujących na rzecz organizacji pożytku publicznego darowizn pełnowartościowej żywności wprowadzono ograniczenie podstawy opodatkowania zakładające, iż cena rynkowa dla darowizn towarów nie może być wyższa do historycznej ceny nabycia lub kosztu wytworzenia (w konsekwencji w przypadku darowizn pełnowartościowej żywności obowiązywać będą zasady dotychczas obowiązujące).
Partnerska rola przemysłu żywnościowego.
Przyjęcie powyższych zapisów jest niewątpliwie ważnym krokiem w kierunku uznania przez Państwo Polskie, że przedsiębiorcy mogą być partnerem dla strony rządowej w rozwiązywaniu wielu waznych problemów społecznych do których należy zaliczyć między innymi problem niedożywienia. Uchwalone przepisy powinny w efekcie przyczynić się do znacznego zwiększenia ilości żywności przekazywanej na cele charytatywne. Wymagają one jednak jednoznacznej interpretacji ze strony Ministrestwa Finasów dotycząej zasad naliczania ceny rynkowej w momencie przekazania darowizny, tak aby uniknąć kwestionowania przez Urzędy Skarbowe skłądanych przez przedsiębiorców deklaracji. PFPŻ wspólnie z Bankami Żywności będą prowadzić działania w celu uzyskania takiej interpretacji.

* interpretacja prawna opracowana przez Pricewaters Coopers, otrzymana dzieki uprzejmości Banków Żywności


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij