Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sukces konferencji ''Problem bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością''
W dniach 20-21 listopada 2007 w Centrum Wystawienniczym EXPO XXI, w trakcie międzynarodowych targów higieny i ochrony przed szkodnikami EuroHiPeCo 2007, odbyła się konferencja „Problem bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością”.

Celem konferencji „Problem bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością” była wymiana doświadczeń w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Europie pomiędzy krajami będącymi członkami Unii Europejskiej oraz ich wschodnimi sąsiadami.

Konferencja była okazją do zaprezentowania osiągnięć w tym zakresie, wskazania punktów krytycznych i zagrożeń, udoskonalenia procedur, oceny stanu bezpieczeństwa produktów żywnościowych.

Eksperci z Rosji, Ukrainy (Grigorij Iwanow, Główny Lekarz Weterynarii Ukrainy) i Polski (Ewa Lech, Główny Lekarz Weterynarii) przedstawili kolejno zasady funkcjonowania systemu kontroli żywności w swoich krajach. Następnie głos zabrał Eric Poudelet, Dyrektor ds. Bezpieczeństwa Żywności w Komisji Europejskiej (DG SANCO), który zaprezentował stanowisko Komisji Europejskiej w sprawie funkcjonowania kontroli żywności w Unii Europejskiej.

Po w/w wystąpieniach prelegentów odbyła się konferencja prasowa, w trakcie której, na pytania dziennikarzy dotyczące wymiany pomiędzy rynkami żywnościowymi Unii, Polski i Rosji, a także standardów sanitarnych, zapewniających bezpieczeństwo żywności, odpowiedzi udzielali Eric Poudelet, Jan Krzysztof Ardanowski i Ewa Lech.

W trakcie drugiej części konferencji głos zabrali:

  • Prof. dr hab. Tomasz Borecki – rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego („Edukacja, fundament zaufania w międzynarodowym obrocie żywnością”);
  • Julian Krzyżanowski i Tadeusz Duszyński z Departamentu Unii Europejskiej i współpracy międzynarodowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi („Eksporterzy i importerzy o międzynarodowym obrocie żywnością);
  • Dr Maria Andrzej Faliński – sekretarz generalny Polskiej organizacji Handlu i Dystrybucji („Rola sieci wielkopowierzchniowych w wypracowywaniu międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności”).

Podsumowania pierwszego dnia konferencji dokonał prof. Andrzej Babuchowski – Minister koordynator Wydziału ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczpospolitej Polskiej przy Komisji Europejskiej w Brukseli.

Następnie uczestnicy konferencji mieli okazję uczestniczyć w prezentacji polskich produktów regionalnych przygotowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W trakcie drugiego dnia konferencji przedstawiciele Inspekcji Weterynaryjnej zaprezentowali wystąpienia dotyczące:

  • współpracy służb nadzorujących bezpieczeństwo żywności w Polsce
  • dostosowania sektora mięsnego w Polsce do wymogów Unii Europejskiej,
  • oraz wyników kontroli granicznych pomiędzy Unią Europejską a krajami trzecimi.

Andrzej Gantner – dyrektor generalny Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” przedstawił stanowisko przemysłu żywnościowego w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Stanowisko to odzwierciedlało zapatrywania przemysłu na tą kwestię zarówno na poziomie wspólnotowym, jak i lokalnym – w Polsce.

Ponadto, swoje wystąpienia zaprezentowali również:

  • Monika Rzepecka – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych („Europejskie prace Codex Allimenarius, których Polska jest współkoordynatorem”)
  • Przedstawiciel Państwowego Instytutu Weterynaryjnego („System monitorowania żywności”)
  • Prof. Mieczysław Obiedziński – Wydział Technologii Żywności SGGW („Traceability, czyli jak buduje się zaufanie w międzynarodowym obrocie żywnością”)
  • Przedstawiciel Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa („Zadania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa”)

Na zakończenie drugiego dnia konferencji swój wykład zaprezentował Paul Hoyes – specjalista ds. kontroli szkodników, kierownik działu rozwoju w firmie Killgerm Chemicals, człowiek, który obronił współczesny Londyn przed ptasimi „atakami z powietrza”. Rozwiązania opracowane przez Hoyes’a służą ochronie przed ptakami ważnych brytyjskich obiektów, posłużyły też za podstawę planu kontroli ptaków przyjętego przez Birmingham.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij