Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana zwyczajów żywieniowych Polaków
Spada konsumpcja mąki, pieczywa, mleka, owoców. Rośnie ryb i makaronów.

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że coraz większą popularnością cieszą się ryby - przez ostatnie trzy lata spożycie ich wzrosło o 9,8 proc., a w samym 2007 r. o 7,1 proc. Rosną w siłę także makarony  -  po spadku przed trzema laty w ciągu dwóch lat ich spożycie zwiększyło się o 5,5 proc. Największymi poszkodowanymi wydają się natomiast młyny - w 2007 r. skonsumowaliśmy o 17,4 proc. mniej mąki niż w 2004 r.  Szybko kurczy się rynek pieczywa (spadek w ciągu trzech lat o 13 proc.) i cukru (-14,1 proc.), ale też owoców (-15 proc.). Nie wiedzie się także mleczarniom. Kampanie społeczne nakłaniające do picia mleka nie przynoszą skutku - w 2007 r. przeciętny Polak miesięcznie wypijał go 3,8 l, choć jeszcze trzy lata wcześniej 4,6 l.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij