Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opinia EFSA nt. drożdży jako źródła selenu
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa wydał swoją opinię na temat drożdży stosowanych w środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementach diety jako źródła selenu.

W związku z prośbą skierowaną do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przez Komisję Europejską, Panel Naukowy EFSA ds. dodatków do żywności, przypraw, pomocy przetwórczych i materiałów do kontaktu z żywnością (AFC) w oparciu o dostępne dane naukowe, uwzględniające informacje dotyczące biodostępności selenu oraz jego metabolizmu w organizmie człowieka wydał pozytywną opinię w sprawie bezpieczeństwa i biodostępności selenu dostarczanego przez drożdże wzbogacane w selen, dodawane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety przeznaczonych dla ogółu populacji w celu podniesienia wartości odżywczej tych produktów.  

Pełna treść raportu dostępna jest na stronie: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902015350.htm (angielska wersja językowa).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij