Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rejestracja krakowskiego bajgla jako produktu tradycyjnego
Rada do spraw produktów tradycyjnych małopolskiego urzędu marszałkowskiego pozytywnie rozpatrzyła wniosek o rejestrację krakowskiego bajgla, dzięki czemu trafi on na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.

Występując o rejestrację bajgla, krakowscy piekarze powołali się na przynajmniej czterowiekową tradycję wypiekania tego pieczywa. Istnieje dokument Gminy Żydowskiej z Kazimierza z 1610 roku, wtedy osobnego miasta koło Krakowa, mówiący o wydawaniu darmowych bajgli każdej kobiecie, która powiła dziecko.

Bajgiel nie jest jedynym produktem, który został uznany za tradycyjny. Rada postawiła wpisać na listę także: chleb jurajski, lody nowotarskie, chleb żarnowy z Łomnej, ciasteczka wyśmienite z Krakowa i ser gazdowski gołka, który jest odpowiednikiem oscypka robionym z mleka krowiego.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij