Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace Komisji Europejskiej nad projektem rozporządzenia w sprawie znakowania żywności dla osób z nietolerancją glutenu
Trwają prace nad wprowadzeniem regulacji dotyczącej wymagań i znakowania żywności bezglutenowej opartej na bazie dokumentu Kodeksu Żywnościowego.

Projekt rozporządzenia dotyczy składu oraz znakowania środków spożywczych odpowiednich dla osób z nietolerancją glutenu.

Projekt przewiduje następujące znakowanie środków spożywczych:

  • Very low gluten” - dla środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dla osób z nietolerancją glutenu, specjalnie przetworzonych w celu obniżenia zawartości glutenu do ilości nie większej niż 100 mg/kg.
  • Gluten-free” - dla środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zawierających gluten w ilości nie większej niż 20 mg/kg.

Projekt rozporządzenia ustala również skład i zasady znakowania innych grup żywności odpowiedniej dla osób z nietolerancją glutenu, uwzględniając produkty ogólnego spożycia oraz inne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego spełniające specjalne potrzeby żywieniowe osób z nietolerancją glutenu. Przewiduje się możliwość umieszczania na tych produktach  terminu: „gluten free”, pod warunkiem zawartości glutenu w ilości nie większej niż 20 mg/kg.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij