Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Projekt zmiany Dyrektywy 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt
Trwają prace w ramach Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt - sekcja Ogólne Prawo Żywnościowe, nad nowelizacją Dyrektywy Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt.

Proponowane zmiany polegają na:

  • dopisaniu L-argininy i jej chlorowodorku w załączniku III Dyrektywy 2006/141/WE, pkt. 3 pt. „Aminokwasy i inne związki azotowe” z zastrzeżeniem stosowania jej wyłącznie w produkcji preparatów do początkowego żywienia niemowląt określonych w akapicie art. 7, ust. 1 Dyrektywy 2006/141/WE,
  • dodaniu, do załącznika VI Dyrektywy 2006/141/WE dotyczącego preparatów do początkowego żywienia niemowląt o zawartości białka mniejszej niż 0,56g/100kJ (2,25g/100kcal) produkowanych z hydrolizatów białek serwatkowych otrzymanych z białek mleka krowiego”, punktu 4 zatytułowanego: „Jakość białka” zawierającego niezbędne oraz względnie niezbędne aminokwasy w mleku kobiecym do stosowania dla tej grupy produktów.

W rozporządzeniu Komisji nr 1609/2006 z dnia 27 października 2006r., wydanym na podstawie opinii EFSA z 2005 r., zatwierdzającym na okres dwóch lat wprowadzenie do obrotu preparatów dla niemowląt opartych na hydrolizatach białek serwatkowych otrzymywanych z białek mleka krowiego, znajduje się odniesienie dotyczące niezbędnych oraz względnie niezbędnych aminokwasów w mleku kobiecym określonych w załączniku V dyrektywy 91/321/EEC. W związku upływem terminu obowiązywania rozporządzenia, powyższe zapisy zostaną wprowadzone jako zmiana w dyrektywie 2006/141/WE.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij