Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „ZAPEWNIENIE BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI - WYTYCZNE DLA PRZEDSIĘBIORCÓW”
Bezpieczeństwo produktów na każdym etapie łańcucha produkcji i dystrybucji, było głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 16.04.2015 przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.

W konferencji wzięło udział ponad 70 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji i bezpieczeństwa żywności PFPŻ ZP.

 

Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, otwierając konferencję zaznaczył, że bezpieczeństwo produkowanej żywności to warunek podstawowy funkcjonowania firmy na rynku. Bezpieczeństwo to w dużej mierze definiują przepisy prawa, które pomimo swojego skomplikowania i zmienności musza być szczegółowo znane przez każdego przedsiębiorcę.

 

Część merytoryczną rozpoczął dr Krzysztof Skierkowski z Mondelēz Polska Sp. z o.o. W prezentacji pt. „AKRYLAMID – PRAKTYCZNE ZALECENIA DLA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO” dr Skierkowski wytłumaczył czym jest akrylamid, omówił jego występowanie w żywności oraz przedstawił czynniki wpływające na powstawanie tego związku. Uczestnicy konferencji zapoznali się również z przewodnikami europejskiego przemysłu oraz Komisji Europejskiej w zakresie możliwości ograniczania ilości akrylamidu w produktach spożywczych. Ponadto dr Skierkowski przedstawił wyniki urzędowego monitoringu poziomu akrylamidu oraz aktualne zalecenia Komisji Europejskiej.

 

Następnie Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny omówiła temat „STOSOWANIE DODATKÓW W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH”. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się o  najnowszych zmianach obowiązujących przepisów o dodatkach oraz o trwających pracach Komisji Europejskiej w zakresie wytycznych dla stosujących dodatki do żywności. Pani Gajda-Wyrębek przedstawiła, w jaki sposób powinny być obliczane dawki stosowanych dodatków oraz w jaki sposób należy określać poziomy dodatków w zależności od konsystencji/postaci produktu. W trakcie prezentacji zostały także wytłumaczone kluczowe definicje rozporządzeń nr 1333/2008 i nr 1334/2008.

 

Kolejną prezentację pt. „IDENTYFIKOWALNOŚĆ JAKO ELEMENT ZAPEWNIAJĄCY BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI” omówili Grzegorz Sokołowski i Kinga Szewczyk z Instytutu Logistyki i Magazynowania w Poznaniu. W wystąpieniu zostały przedstawione zarówno podstawy prawne jak i organizacyjno-techniczne aspekty implementowania rozwiązań identyfikowalności przez przedsiębiorstwa spożywcze. Prelegenci zaprezentowali również najnowsze wyniki prac grup roboczych GS1 zajmujących się opracowaniem dedykowanych wytycznych dla wybranych branż w obszarze identyfikowalności.

 

„TOKSYNY BAKTERYJNE W ŻYWNOŚCI” zostały przedstawione przez Małgorzatę Stachowiak z J.S. Hamilton Poland S.A. Toksyny odpowiedzialne za najczęstsze zatrucia pokarmowe - charakterystyka i występowanie, mechanizm działania toksyn bakteryjnych oraz  możliwości eliminacji toksyn poprzez zabiegi technologiczne w procesach produkcji żywności – to tylko część zagadnień omówionych przez panią Stachowiak w trakcie prezentacji.

 

Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była prezentacja Doroty Kozłowskiej z PFPŻ ZP pt. „ALERGENY ŻYWNOŚCIOWE - AKTUALNE PRACE UNIJNE I WYTYCZNE PRZEMYSŁU”. Pani Kozłowska omówiła przepisy dotyczące alergenów, w tym podawanie informacji o alergenach wg rozporządzenia nr 1169/2011. Dzięki prezentacji uczestnicy dowiedzieli się także o pracach organizacji FoodDrinkEurope w zakresie dobrowolnych komunikatów o alergenach w oznakowaniu produktów oraz wytycznych przemysłu spożywczego UE w zakresie dobrych praktyk produkcyjnych w odniesieniu do alergenów.

 

Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:

  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Kancelaria DENTONS

 

Patroni konferencji PFPZ ZP:

  • Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
  • Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”

 

Patroni medialni PFPZ ZP:

  • „Food-Lex”
  • Gospodarka Mięsna
  • Mistrz Branży
  • Polskie Mięso
  • Portal www.pfpz.pl
  • Nowy Przegląd Mleczarski
  • Przegląd Mleczarski
  • Przemysł Spożywczy


Galeria zdjęć:

 

 

Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP
Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP
Dr Krzysztof Skierkowski z Mondelēz Polska Sp. z o.o.
Dr Krzysztof Skierkowski z Mondelēz Polska Sp. z o.o.
Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Grzegorz Sokołowski i Kinga Szewczyk z Instytutu Logistyki i Magazynowania w Poznaniu
Grzegorz Sokołowski i Kinga Szewczyk z Instytutu Logistyki i Magazynowania w Poznaniu
Małgorzata Stachowiak z J.S. Hamilton Poland S.A
Małgorzata Stachowiak z J.S. Hamilton Poland S.A
Dorota Kozłowska - PFPŻ ZP, Małgorzata Stachowiak - J.S. Hamilton Poland S.A, Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
Dorota Kozłowska - PFPŻ ZP, Małgorzata Stachowiak - J.S. Hamilton Poland S.A, Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij