Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spotkanie z głównym inspektorem IJHAR-S
1 lutego 2006 odbyło się spotkanie przedstawicieli PFPŻ z Andrzejem Czubała, głównym inspektorem jakości handlowej artykułów rolno spożywczych.

Główny temat spotkania stanowiło wymaganie Inspekcji odnośnie przedstawiania przez kontrolowane placówki deklaracji jakościowych. PFPŻ wyraziło wątpliwości co do zasadności żądania dokumentów i kontroli jakości w zakresie nie objętym przepisami pionowymi oraz przepisami o znakowaniu. Naszym zdaniem wspomniane wymaganie oparte na przepisach ustawy z dnia 5 lipca 2001 o cenach (Dz. U. z dn. 11.09.2001 r., z późn. zmianami) nie jest związane z zapewnieniem bezpieczeństwa oraz interesu ekonomicznego konsumentów i wydaje się niepotrzebnym obciążeniem biurokratycznym. Szczególnie nie jest tez, naszym zdaniem, uzasadnione żądanie wspomnianych deklaracji w odniesieniu do ogniw dystrybucji występujących często w charakterze niebezpośrednich odbiorców towaru, w tym przede wszystkim hurtowni. Posiadanie deklaracji jakościowych nie wnosi wartości dodanej w funkcjonowanie tych podmiotów.

Mimo, iż na obecnym etapie Inspekcja nie widzi możliwości zrezygnowania z kontroli deklaracji, minister A. Czabała zgodził się, iż kontrole deklaracji powinny mieć miejsce wyłącznie na poziomie producenta.

Uczestnicy przedyskutowali także kwestie związane z planowaną reformą systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce, koncentrując się na możliwościach udziału przemysłu w kształtowaniu przebiegu tego procesu.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij