Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowy przepis unijny dotyczący podawania informacji nt. zawartości glutenu
W dniu 21 stycznia br. zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu (Dz. UrzUE L 16).

Rozporządzenie określa wymagania zarówno dla środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego dedykowanych osobom z nietolerancją glutenu, jak i dla innych środków spożywczych, w tym produktów ogólnego spożycia, odpowiednich dla osób z nietolerancją glutenu.

Przepis ten harmonizuje zasady stosowania znakowania wskazującego na nieobecność glutenu w produkcie lub na jego niską zawartość, które do tej pory były zróżnicowane w poszczególnych krajach członkowskich UE. Nowe zasady mają ułatwić osobom z nietolerancją glutenu identyfikację produktów odpowiednich dla ich specjalnych potrzeb żywieniowych. Harmonizacja zapewni swobodny przepływ towarów.

Zgodnie z zapisami Rozporządzenia, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego dedykowane dla osób z nietolerancją glutenu powinny zawierać następujące oznakowanie:

 - „produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu” - w przypadku gdy zawartość glutenu nie przekracza 100 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu

 - „produkt bezglutenowy” - gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.

Określenie „produkt bezglutenowy” można również stosować w etykietowaniu, reklamie oraz prezentacji środków spożywczych ogólnego spożycia, o ile zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu. Jednak w tym wypadku ma zastosowanie zasada określona w Dyrektywie 2000/13/EC, wdrożona do polskiej  ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, wskazująca, że:

Oznakowanie środka spożywczego nie może:
1) wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności:
c) przez sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości;

Określenie „produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu” zostało zarezerwowane dla produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego skierowanych do osób z nietolerancją glutenu i nie może być stosowane w odniesieniu do środków spożywczych ogólnego spożycia.

Rozporządzenie wejdzie w życie w dniu 10 lutego br., ale zacznie obowiązywać od dnia 1 stycznia 2012 r. Jednak produkty, które w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia spełniają już ustanowione w nim wymogi, mogą być wprowadzane do obrotu we Wspólnocie.

 

 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij