Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żywność o właściwościach barwiących - prace Komisji Europejskiej
W związku z klasyfikacją substancji barwiących określoną w definicjach Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności, Komisja Europejska pracuje nad przewodnikiem, który ma ułatwić przedsiębiorcom oraz służbom kontrolnym krajów członkowskich ustalenie, czy dany składnik użyty do produkcji jest żywnością o właściwościach barwiących, czy barwnikiem.

Ustalenie, do jakiej kategorii należy dany składnik jest niezwykle istotne, ponieważ dla barwników obowiązują zupełnie inne wymagania, zarówno pod względem dopuszczalnych zanieczyszczeń, zakresu stosowania w żywności, jak i sposobu deklarowania ich w wykazach składników na opakowaniach wyrobów.

Dokument roboczy Komisji Europejskiej pt. „Draft Guidance notes on the classification of food extracts with colouring properties” wprowadzi specjalne narzędzie w postaci drzewka decyzyjnego, które można zastosować dla danego surowca, jeśli nie ma pewności, do jakiej grupy można zaliczyć dany składnik.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij