Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opinia EFSA w sprawie nanotechnologii
W dniu 5 marca br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię w sprawie stosowania nanotechnologii, w kontekście bezpieczeństwa żywności i pasz.

Komitet Naukowy EFSA uznał, że ustanowione międzynarodowo podejście do oceny ryzyka może być również zastosowane do nano-składników. W praktyce konieczne jest indywidualne podejście do każdego przypadku ze względu na ograniczenie danych naukowych i brak zwalidowanych metod badań, co czyni ocenę ryzyka specyficznych nano-produktów bardzo trudną.

Opinia koncentruje się na stosowaniu nanotechnologii w całym łańcuchu żywności i pasz.

 EFSA rekomenduje dalsze badania w tym zakresie i zaleca:

 - wyjaśnienie interakcji i stabilności nano-składników w żywności i paszach, w układzie pokarmowym i w tkankach biologicznych;

- opracowanie i zwalidowanie metod odpowiednich do wykrycia, scharakteryzowania i określenia ilościowego nano-składników w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w żywności i w paszach;

- opracowanie, udoskonalenie i zwalidowanie metod umożliwiających ocenę toksykologiczną nano-składników.

Treść opinii jest opublikowana na stronie EFSA:

The Potential Risks Arising from Nanoscience and Nanotechnologies on Food and Feed Safety

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij