Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dynamiczny rozwój ryneku przetworów owocowo-warzywnych w UE
Badania AC Nielsen dotyczące rynku przetworów owocowo-warzywnych w państwach unii europejskiej wskazują , że rynek ten rozwija się w sposób dynamiczny, praktycznie we wszsytkich segmentach.

Na przestrzeni 2007 i 2008 roku nastąpił wzrost wartości sprzedaży soków owocowo-warzywnych o 7,6% , mrożonych owoców o 15,4%.Zwiększyła się także dynamika wzrostu sprzedaży konserw owocowych o 2,7%. Inny ciekawy wniosek płynący z przedstawionych wyników badań to wzrost  produkcji przetworów owocowych pod marką własną sieci tzw. private label. L
iderem wśród państw europejskich jest Wielka Brytania, gdzie udział tych marek osiągnął 90%.W pozostałych państwach unii wzrost ten dla porównania wyniósł 25%.Odmienna sytuacja panuje na rynku soków, gdzie dominują marki producentów (wzrost o 9%) a niektórych krajach (np.Niemcy) nastąpił wręcz spadek udziału sprzedaży marek własnych w tym segmencie. Największe spożycie soków i mrożonych owoców notowane jest w krajach skandynawskich, gdzie jest ono aż  5-krotnie wyższe niż średnia europejska w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij